SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018| 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Obiceiuri și tradiții

  • 21 Iunie 2018 10:39
SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018| 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Obiceiuri și tradiții

Astăzi este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiția populară, SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018 este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor și ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie, scrie Mediafax.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstițiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018. În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunți.

Totodată, în China antică, solstițiul de vară era asociat cu energiile feminine - yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstițiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea și energiile yang.

De asemenea, în vechea Galie se sărbătorea Eponea, zeița fertilității și protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave și celtice se aprindeau focuri uriașe. Băștinașii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri și post alimentar.

După răspândirea creștinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstițiul de vară a fost în continuare sărbătorit sub forma “Midsommar” sau ziua mijlocului verii.

Solstițiul de vară este asociat, în România, cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor și ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar și poartă în unele locuri și numele "Cap de vară".
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău