Soleancă, cu de toate: personaje și conspirații din bucătăria Kremlinului. Recentul derapaj al premierului Ion Chicu (hotnews.ro)

  • 06 Iunie 2020 14:51
Soleancă, cu de toate: personaje și conspirații din bucătăria Kremlinului. Recentul derapaj al premierului Ion Chicu (hotnews.ro)

„Asaltul informațional al Rusiei, care vizează deopotrivă propria populație, foștii sateliți ai Moscovei și Occidentul, amintește mult de o soleancă: ingredientele nu doar că sunt la îndemână, dar le și sunt familiare celor invitați la masă și, dincolo de diferențele care țin de specificul local, rețeta e aceeași”, comentează într-o analiză publicată pe hotnews.ro jurnaliștii români Marian Voicu și Cătălin Gomboș. Marian Voicu este autorul volumului „Matrioșka mincinoșilor, fake news, manipulare, populism”, în care denunță dezinformarea și teoriile de conspirație promovate de Federația Rusă în ultimii ani în diferite țări.

 „În general, când se pomenește de narațiuni care transcend granițele se rostește și numele Rusiei. Așa s-a întâmplat și în urmă cu câteva săptămâni, când câteva sute de oameni au protestat la București sfidând regulile de distanțare socială și denunțând o conspirație a “plandemiei”, notează sursa citată.

În ultimii ani s-a tot scris despre mâna Rusiei în narațiuni și campanii de fake-news legate de războiul din Ucraina, criza refugiaților, alegerile din Statele Unite sau campania pentru Brexit. Preocuparea pentru acest subiect a crescut constant și în România, care este și ea în atenția Moscovei, scriu autorii, iar varianta actualizată pentru 2020 a teoriei îl adaugă pe Bill Gates la exponenții oligarhiei și include crearea de arme biologice (COVID-19) printre activitățile ocultei”.

Autorii remarcă faptul că România este vizată și indirect de narațiuni rusești sau de sorginte sovietică, care circulă și dincoace de Prut, pentru a justifica menținerea R. Moldova în orbita Moscovei.

„Recentul derapaj al premierului Ion Chicu face aluzie la una din acele narațiuni atunci când oficialul de la Chișinău se referă la moldovenii din stânga și din dreapta Nistrului.

Poate că nu este întâmplător că la doar câteva zile după atacul lui Chicu, un adept al teoriei conspirației rețelelor 5G a anunțat la Chișinău formarea partidului Moldova Mare; de altfel, împotriva rețelor 5G s-a pronunțat și celebrul Iurie Roșca, fost lider al curentului pro-românesc convertit în aliat al comunistului Vladimir Voronin și, mai recent, în amic și promotor – inclusiv în România – al ideologului lui Putin, Aleksandr Dughin. Și, ca cercul să fie complet, teoriile conspirației, inclusiv cele cu Bill Gates, au fost îmbrățișate oficial și de Mitropolia Moldovei, care este afiliată Patriarhiei de la Moscova.

Ca să revenim la teza la care a făcut aluzie Chicu, aceasta spune că moldovenii sunt o națiune aparte de cea română, cu limbă și istorie proprii, și fac parte din “Lumea Rusă” – în care popoarele conviețuiesc în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest.  

Limba moldovenească, statalitatea care coboară direct de la Ștefan cel Mare, panglica Sfântului Gheorghe, tancurile suite pe soclu și transformate în monumente cu țevile îndreptate spre Occidentul fascist, Ziua Victoriei – toate sunt elemente ale metanarațiunii moldovenești, instrumentalizată acum prin fake news.

Moldovenii au revenit firesc la Imperiul Țarist în 1812, patria pravoslavnicilor, fiind salvați de sub fasciștii și jandarmul români de două ori – în 1940 și 1944. Cel care a avut primul ideea unei țări a moldovenilor și a visat chiar la o Moldova Mare a fost, în urmă cu un secol, Grigori Kotovski, un adevărat cowboy bolșevic a cărui statuie ecvestră tronează și azi la Chișinău și își trăiește o a doua tinerețe după liftingul finanțat de președintele Dodon în 2019.

Și mentorul de altădată al lui Dodon, fostul președinte Vladimir Nicolaievici Voronin, este un fan al lui Kotovski pe care l-a denumit, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, “un Robin Gud”. De unde era să știe că litera “H” în engleză nu se pronunță “G”, ca în rusă? Doar Hitler e Ghitler și în moldovenească, nu?

Povestea cu națiunea moldovenească este dublată de narațiunea paranoidă a jandarmului român care îi bătea pe țăranii basarabeni. Oricât ar părea de ciudat, acest fake news are mai bine de 100 de ani. 

În 1919, Mareșalul nobilimii basarabene, Aleksandr Krupenski, și fostul primar al Chișinăului, Alexander Schmidt, erau autorii unei broșuri de 15 pagini cu titlul “Rezumatul evenimentelor din Basarabia”. Cei doi se constituiseră în “Delegația basarabeană la Conferința de Pace de la Paris”, unde duceau o intensă campanie împotriva Unirii, alături de emigrația rusă, și i-au trimis președintelui american, Woodrow Wilson, o telegramă, publicată în The Morning Post în 26 septembrie 1919, în care acuzau poliția română de “metode de tortură fizică la modă în Evul Mediu”.

Știm că au existat abuzuri asupra țăranilor basarabeni, ele sunt documentate în Arhivele Statului de la Chișinău, dar astfel de cazuri au existat în toată România interbelică, și nicio altă sursă nu pomenește de ”smulgerea unghiilor și zdrobirea degetelor” sau ”camere de tortură”.

Este unul din exemplele timpurii ale modului în care poate funcționa presa ca instrument de creare și amplificare a unei teorii a conspirației. Mitul jandarmului român rezistă până în ziua de azi: în campania prezidențială din 2016, Dodon spunea că: “Jandarmul român vrea să ne cotropească, să ne asuprească, e fascist, umblă nopțile cu Hitler de mână, nu-i dă pace lui Stalin să doarmă liniștit, degrabă acest schelet va face unirea și ne va forța să învățăm limba de stat!” și își luase ca slogan “Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”

„De ce vrea bucătarul să gustăm soleanca - explică autorii articolului – pentru că interesul lui Putin este să rămână la putere. De aici și promovarea intensă a narațiunii potrivit căreia modelul democrației liberale occidentale este disfuncțional și perimat; viața e mai bună în Rusia, în pofida sancțiunilor Occidentului rusofob, care îl demonizează pe Vladimir Putin – liderul eficient și cu mână de fier…  Molima dezinformării face soleanca și mai gustoasă”, conchid experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău