Soldații ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

  • 17 Mai 2022 18:49
Soldații ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

Numărul soldaților ruși morți în Ucraina este ținut secret și mult redus de Moscova. Dintre miile de soldați ruși uciși în Ucraina, mulți sunt foarte tineri, proveniți din cele mai sărace regiuni ale Federației Ruse și adesea din minorități etnice, afirmă experți, relatează marți AFP, potrivit Agerpres.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună și o zi de la declanșarea războiului. Circa 1.351 de soldați au murit până la acea dată, a admis Kremlinul.

După șapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaților ruși uciși la 27.000. O cifră mare, constată numeroși militari și analiști occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

"Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forța de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie", adică 50.000 de soldați ruși răniți sau uciși, constata duminică Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Cu o rată de trei soldați răniți la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, am ajunge la 12.500 de soldați ruși morți în mai puțin de trei luni. Destul de aproape de cei 15.000 de soldați sovietici uciși în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989), război care a provocat o traumă națională.

Site-ul rusofon Mediazona susține că are confirmată exclusiv din surse deschise moartea a 2.099 de soldați ruși în lupte până pe 6 mai. O mare parte dintre cei a căror vârstă era menționată aveau între 21 și 23 de ani, iar 74 dintre ei nu aveau nici 20 de ani, precizează Mediazona.

Majoritatea celor uciși proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum și din Siberia Centrală, potrivit aceleiași surse.

Cel mai mare număr de decese (135) a fost confirmat în rândurile soldaților din regiunea musulmană Daghestan din Caucazul de Nord, urmați de buriați (98), minoritate mongolă din Buriatia, o regiune din Siberia.

"Cel mai mare număr de soldați și ofițeri ai forțelor terestre ruse provin din orășele și sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică și (...) educativă", explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informații online Riddle Russia. Pentru că "exigențele pentru serviciul militar" în aceste forțe ale armatei sunt "relativ mici", cei mai buni soldați și viitori ofițeri preferând alte ramure, precum "forțele aeriene și spațiale, forțele balistice strategice și marina", explică el.

Mass-media locale și rețelele sociale din Daghestan, regiune printre cele mai sărace din Rusia și scenă a unei insurecții islamiste vreme de mai mulți ani, sunt pline de imagini care arată părinți îndoliați primind condoleanțe din partea unor responsabili.

Kamil Iziiev, șef al districtului Buinaksk din Daghestan, a publicat în luna mai o înregistrare video pe Telegram în care el înmânează compensații familiilor a cinci soldați uciși pe front.

De altfel, primul soldat rus a cărui moarte a fost confirmată oficial de Moscova a fost Murmagomed Gadjimagomedov, un tânăr din Daghestan ucis salvându-și camarazii, potrivit mass-media de stat ruse. El a fost decorat postmortem pe 4 martie de Vladimir Putin, care a lăudat rolul jucat în Ucraina de minoritățile etnice ale Federației Ruse, declarându-se "mândru că face parte din această națiune, din acest popor puternic și multinațional care este Rusia". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău