Soldații chinezi se retrag din valea disputată cu India (sursă militară indiană)

  • 06 Iulie 15:18
Soldații chinezi se retrag din valea disputată cu India (sursă militară indiană)

Trupe chineze au început să se retragă din Valea Galwan din regiunea himalayană Ladakh, la frontiera disputată cu China, unde luna trecută au avut loc confruntări violente între cele două armate, a anunțat luni o sursă militară indiană, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Dezangajarea Armatei Populare de Eliberare a început, conform dispozițiilor convenite la întâlnirea între generalii de corp de armată' ai celor două tabere, a declarat pentru AFP sursa indiană.

La 15 iunie, militari indieni și chinezi s-au implicat în confruntări violente în Valea Galwan din regiunea muntoasă Ladakh, nordul Indiei.

Cei doi giganți asiatici au mai multe litigii frontaliere în acest deșert de mare altitudine.

New Delhi și Beijing s-au învinovățit reciproc pentru incidentele din 15 iunie, în care cel puțin 20 de militari indieni au fost uciși și 76 răniți. China nu și-a făcut cunoscute pierderile.

Acest prim conflict armat indiano-chinez soldat cu victime din ultimii 45 de ani a declanșat un puseu antichinez în India.

Cele două puteri nucleare afirmă că vor o rezolvare pașnică a crizei. Ofițeri superiori ai celor două armate s-au întâlnit de mai multe ori pentru a conveni o dezangajare.

Potrivit sursei militare indiene, soldați chinezi 'au fost văzuți demontând corturi și structuri' ridicate într-unul din punctele de fricțiune din Valea Galwan. La modul general, armata indiană a constatat 'mișcări de retragere ale unor vehicule' militare chineze în mai multe locuri disputate din regiune.

Sursa nu a precizat dacă forțe indiene procedează la o retragere similară.

Ministerul de Externe de la Beijing a vorbit luni, fără a intra în detalii, despre 'progrese' în vederea dezangajării militare de-a lungul frontierei.

'Sperăm că partea indiană va urma partea chineză pentru a pune în aplicare consensul atins' în vederea unei 'detensionări a situației în zonele de frontieră', a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:1,5 m/s
Thu
25
Fri
26
Sat
24
Sun
23
Mon
22

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău