Sofia deschide un consulat la Taraclia, acolo unde etnicii bulgari din R.Moldova vor să-și creeze o autonomie

  • 23 Martie 2017 16:41
Sofia deschide un consulat la Taraclia, acolo unde etnicii bulgari din R.Moldova vor să-și creeze o autonomie

Bulgaria va deschide un consulta la Taraclia, centru administrativ al unui raion din sudul Republicii Moldova populat compact de etnici bulgari. Decizia a fost făcută publică printr-un comunicat de presă al Guvernului de la Sofia, transmite MOLDPRES.

„Deschiderea consulatului în Republica Moldova este necesară pentru oferirea unor servicii consulare de calitate cetățenilor bulgari. Totodată, instituția va îmbunătăți contactele și relațiile de colaborare cu comunitatea bulgară și organizațiile acesteia, în special în domeniile educației și culturii, fapt deosebit de important pentru păstrarea identității conaționalilor noștri în Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Amintim că, raionul Taraclia a beneficiat de investiții importante din Bulgaria, iar etnicii bulgari din Republica Moldova beneficiază de un regim simplificat de obținere a cetățeniei bulgare.

Cu toate acestea, administrația locală din Taraclia a pretins în repetate rânduri, pe parcursul anilor trecuți, un statut special pentru acest raion, etnicii bulgari ar constitui aproximativ 65 la sută din populație.

Astfel, în aprilie 2013, Consiliul raional Taraclia a solicitat autorităților centrale de la Chișinău crearea unei „autonomii administrativ-culturale”, după modelul celei din Găgăuzia. Un an mai târziu, în mai 2014, președintele raionului, Aleksandr Granovski, declară că, dacă această revendicare nu va fi acceptată, atunci următoarea etapă ar fi încorporarea altor câtorva localități bulgărești din sudul Republicii Moldova în raionul Taraclia.

Asemenea revendicări au fost intens mediatizate atât de presa locală din autonomia Găgăuză, dar și de cea din Transnistria și Federația Rusă.

Spiritele s-au liniștit, însă, în lipsa oricărei reacții oficiale de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău