Șoferii nu vor mai fi amendați dacă nu vor avea la ei permisul de conducere, potrivit unor modificări ale legislației propuse de autorități

  • 09 Septembrie 2019 12:15
Șoferii nu vor mai fi amendați dacă nu vor avea la ei permisul de conducere, potrivit unor modificări ale legislației propuse de autorități

Autoritățile vin cu mai multe modificări ale  cadrului legal prin care propun excluderea obligației de a prezenta permisul de conducere de către posesorul (proprietarul) autovehiculului și excluderea de la răspunderea contravențională a persoanelor care nu au asupra lor permisul de conducere, atunci când se află în trafic național și conduc vehiculul pe care îl au în posesie/proprietate, informează Bizlaw.md.

Aceste modificări nu exclud însă obligația de a obține permisul de conducere conform legislației. Totuși, dacă au uitat permisul acasă, șoferii vor putea prezenta alte documente, care să confirme dreptul de a conduce, notează sursa citată

Potrivit unui document prezentat pentru consultări publice, autoritățile propun modificări la Codul penal, Codul contravențional și Legea privind siguranța traficului rutier.

Proiectul are drept scop eliminarea ambiguităților ce ar putea implica în ceea ce privește prezentarea permisului de conducere și răspunderea pentru neprezentarea lui.

Răspunderea contravențională pentru ce care nu au asupra lor permisul va fi aplicabilă doar pentru doar conducătorii aflați în traficul national. Asta din cauza posibilităților limitate din punct de vedere tehnic a agenților de circulație de a verifica dispunerea de dreptul de a conduce a unei persoane care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internațional.

Modificările propuse la Codul penal vin să excludă ambiguitatea existentă la moment în terminologia utilizată la definirea dreptului de a conduce un vehicul. În art. 2641, alin.(4) din Codul penal, deținerea permisului de conducere este subînțeleasă ca deținere a dreptului de a conduce un vehicul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău