Socor în Parlamentul European: ”Maia Sandu nu se va compromite și va respinge sprijinul lui Plahotniuc”

  • 26 Octombrie 2016 17:20
Socor în Parlamentul European: ”Maia Sandu nu se va compromite și va respinge sprijinul lui Plahotniuc”

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova reprezintă un moment electoral dezechilibrat și nedrept, iar în centrul acestor alegeri este Vlad Plahotniuc, omul de afaceri care controlează în mod informal întregul spectrul de putere de la Chișinău, este de părere analistul Vladimir Socor, analist politic la Jamestown Foundation și specialist în probleme care vizează Europa de Est.

Prezent în cadrul unei audieri la Parlamentul European pe tema alegerilor de pe 30 octombrie din Republica Moldova, organizate de Andi Cristea, eurodeputat român și președinte al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Republica Moldova, Socor a analizat platformele cu care candidează oamenii politici cu cele mai mari șanse pentru a deveni viitorul președinte al R. Moldova, chiar în timpul în care Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat, și-a anunțat retragerea și susținerea pentru candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

”Campania electorală aflată în plină desfășurare este dezechilibrată”, a transmis acesta.

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, și cel mai bine poziționat dintre prezidențiabili în sondaje, se folosește de chestiunea federalizării Republicii Moldova pentru a-și asigura sprijinul Rusiei.

”Federalizarea în Republica Moldova este folosită sub o nouă terminologie, aceea a unui statut special. Acesta este un instrument al politicii Rusiei pentru a face loc influenței sale în statul moldovean”, a spus Socor.

”Igor Dodon are cel mai puternic grup politic din Parlamentul R. Moldova (24 de membri)”, a mai adăugat analistul.

”Dacă va deveni președinte, însă, eu nu cred că acesta va abroga Acordul de Asociere cu UE. Când era viceprim-ministru, Dodon a ridiculizat ideea ca Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică”, a mai spus Socor.

Anterior anunțului retragerii lui Marian Lupu din cursa prezidențială, Socor specificase că platforma politică a acestuia este conturată în jurul a două concepte cheie: ”integrarea europeană și etnicitatea Republicii Moldova”.

Citiți și Marian Lupu se retrage din cursa prezidențială din R. Moldova și o susține pe Maia Sandu în confruntarea cu socialistul Igor Dodon

Socor a arătat că Marian Lupu, candidat puternic sprijinit de Vlad Plahotniuc (vicepreședinte în cadrul Partidului Democrat), are un sprijin puternic din partea autorităților: ”Peste 400 de primari din Republica Moldova, autorități publice locale, sprijină această candidatură”. Analistul a adăugat și faptul că, prin intermediul lui Plahotniuc, Lupu beneficia de o expunere mediatică puternică.

Despre Maia Sandu, Vladimir Socor a spus că nu o vede pe aceasta căzând la o înțelegere cu Vlad Plahotniuc. ”Maia Sandu nu se va compromite cu Plahotniuc. Ea este caracterizate de moralitate rigidă”.

Acesta a adăugat, în lumina evenimentelor de la Chișinău, că Plahotniuc și-a prezentat deja opțiunea pentru a o sprijini pe Maia Sandu, întărind afirmația precedentă: ”Ea este o persoană morală, care va respinge sprijinul lui Plahotniuc”.

”Moldova este condusă de domnul Plahotniuc în mod informal și în stil oligarhic. Republica Moldova este un caz al unui stat capturat de către domnul Plahotniuc. Acesta și-a construit aceste puteri, începând în 2011. În prezent el controlează majoritatea parlamentară, agențiile de aplicare a legii, autoritățile de reglementare și mass-media. 

Referitor la Plahotniuc, Vladimir Socor a adăugat că acesta a permis Partidului Socialist din R. Moldova să crească pentru a-și asigura controlul în Republica Moldova.

”Scenariul său favorit este să aibă în runda a doua a alegerilor o confruntare Lupu-Dodon pentru a aduna sprijin în tabăra lui Marian Lupu cu argumentul că acesta luptă este una împotriva unui președinte pro-Rusia”, a declarat Vladimir Socor înainte ca Marian Lupu să își anunțe retragerea.

În cele din urmă, Vladimir Socor a explicat și cum se poziționează actorii externi în relația cu alegerile din Republica Moldova

”Rusia este ocupată cu Siria și Ucraina și va dori să conchidă situația din Donbass. Moscova este interesată să creeze o președinție în Transnistra”, a spus analistul.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Vladimir Socor a criticat Bruxelles-ul pentru că a eșuat în a preveni ”venirea la putere în mod informal a lui Plahotniuc”. Cu toate acestea, analistul a arătat că ”Bruxelles-ul a devenit vocal după ce Maia Sandu a devenit candidatul anti-sistem”.

Socor a criticat și SUA pentru că ”Departamentul de Stat a făcut un pariu greșit prin promovarea stabilității în jurul lui Plahotniuc, în loc să sprijine o dezvoltare instituțională”, aluzie la întâlnirea dintre subsecretarul de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, și oligarhul Vlad Plahotniuc.

Primele alegeri prezidențiale din Republica Moldova din anul 200o încoace se vor desfășura pe 30 octombrie. În cazul în care niciunul dintre candidați nu va întruni pragul de 50% în primul tur, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 13 noiembrie.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău