Societatea invalizilor: Situația persoanelor cu dizabilități rămâne gravă

  • 03 Decembrie 2021 15:48
Societatea invalizilor: Situația persoanelor cu dizabilități rămâne gravă

Societatea invalizilor din Republica Moldova a apreciat majorarea pensiilor operată de actuala guvernare. Totuși, din cauza majorării tarifelor și a prețurilor la multe produse, creșterea pensiilor nu acoperă necesitățile persoanelor cu dizabilități. „Toate guvernările de până acum ne-au compătimit, dar situația rămâne destul de gravă”, a declarat pentru IPN Mihai Mărgineanu, președintele asociației obștești „Societatea invalizilor din Republica Moldova”, solicitat cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

O problemă este și anularea, la 1 mai anul curent, a înlesnirilor fiscale pe care le-au avut întreprinderile specializate, create de asociații obștești ale persoanelor cu dizabilități, la importul materiei prime și a utilajului. Înlesnirile anulate au fost înlocuite cu subvenționarea de către stat a locurilor de muncă ocupate de persoanele cu dizabilități. „Această schimbare ne-a afectat. Subvențiile ajută la asigurarea unui nivel mai mare de salarizare, dar, pe de altă parte, producția pe care o realizăm nu mai poate concura cu cea a întreprinderilor mari din Republica Moldova”, a menționat Mihai Mărgineanu. În cea mai mare parte, întreprinderile asociațiilor menționate produc confecții – uniforme militare, echipament vestimentar pentru carabinieri, uniforme de camuflaj și altele. Facilitățile care au existat până la 1 mai făceau întreprinderile respective competitive în timpul licitațiilor organizate de instituțiile statului. Cu anularea facilităților, situația acestor întreprinderi s-a înrăutățit, ele mai greu putând face față concurenței întreprinderilor mai mari din domeniu.

Dezinstituționalizarea, adică trecerea persoanelor cu dizabilități din aziluri mari în case comunitare de 4-5 persoane (sub supravegherea unui îngrijitor) sau în familii este un program foarte util. Sunt exemple care arată că în acest sens s-au făcut câte ceva. „În același timp, din cauza serviciilor precare prestate la domiciliul persoanelor cu dizabilități de către asistenții sociali, sunt încă mulți nevoiași care doresc încadrarea în aziluri”, a explicat Mihai Mărgineanu.

Și în acest an Societatea invalizilor a pregătit mese de binefacere, pachete cu produse alimentare și ajutoare bănești pentru cele mai nevoiașe persoane cu dizabilități din întreaga țară. Asociația are 42 de filiale în toate raioanele țării, inclusiv în cele din regiunea transnistreană, ca și în municipiile Tiraspol și Bender.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite și este marcată anual pe data de 3 decembrie, începând din 1992, pentru a sprijini persoanele cu dizabilități din întreaga lume. Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă circa 7 la sută din populația cu reședință obișnuită a țării. La 1 ianuarie 2021, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor  cu dizabilități a constituit 174,5 mii persoane, inclusiv 10,4 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilități au reprezentat 6,7% din populația totală a țării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilități au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate (15,0%) s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate severă.

Cu ocazia zilei mondiale a persoanelor cu dizabilități, Primăria municipiului Chișinău a acordat ajutoare materiale unice unui număr de 2900 de persoane  cu necesități speciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău