Societatea civilă le solicită organelor de drept să examineze dosarele din 7 aprilie

  • 03 Aprilie 2013 15:15
Societatea civilă le solicită organelor de drept să examineze dosarele din 7 aprilie

Societatea civilă le solicită organelor de drept să examineze în regim de urgență dosarele tinerilor bătuți în comisariatele de poliție, după protestele din 7 aprilie 2009.

Până la expirarea termenului de prescripție a mai rămas un an, după care polițiștii care au aplicat tortura nu vor mai putea fi pedepsiți, susțin reprezentanții Amnesty International Moldova. Miercuri, 3 aprilie, Procuratura Generală a făcut public un bilanț al dosarului ”7 aprilie”, în care se arată că 20 de polițiști au fost achitați și 14 au fost condamnați, toți cu suspendare. 

Un grup de tineri voluntari a organizat miercuri o manifestație publică în fața Comisariatului General de poliție din Capitală, cerând pedepsirea torționarilor de la 7 aprilie 2009. Directorul executiv al Amnesty Internatinal Moldova, Cristina Pereteatcu, a explicat de ce au ales să protesteze acolo.

Grupului de voluntari i s-a alăturat și unul dintre foștii protestatari din aprilie 2009, Vitalie Crețu, care a fost reținut și maltratat timp de 5 zile la Comisariatul General din Capitală .

Potrivit juristului Amnesty Moldova, Igor Stoica, polițiștii torționari nu vor mai putea fi pedepsiți, dacă hotărârile împotriva acestora vor fi pronunțate mai târziu de aprilie 2014, când expirtă termenul de prescripție de 5 ani.

Legislația a fost însă ulterior modificată, astfel încât termenul de prescripție în cazuri de tortură este acum nelimitat.

Coordonatorul de programe al Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, a aminitit, în context, că Republica Moldova a fost deja condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru un caz de tortură de la 7 aprilie 2009.

După protestele din aprilie 2009, au fost depuse 108 plângeri împotriva polițiștilor, dintre care în 71 de cazuri au fost inițiate dosare penale. Potrivit datelor Procuraturii Generale, 28 dosare în cazul a 45 de polițiști au fost trimise în instanțele judecătorești.

În restul cazurilor, urmărirea penală a fost încetată din lipsă de probe. Până acum, au fost condamnați 14 polițiști, toți însă cu suspendarea pedepsei.  Alți 20 de polițiști au fost achitați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău