Societatea civilă își exprimă dezacordul față de achitarea lui Papuc și Botnari

  • 02 Iulie 2015 15:08
Societatea civilă își exprimă dezacordul față de achitarea lui Papuc și Botnari

Societatea civilă denunță achitarea generalilor Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari în dosarul 7 aprilie 2009, transmite IPN.

Într-un apel semnat de organizațiile Amnesty International Moldova, Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și RCTV Memoria se spune că prin decizia sa, Curtea Supremă de Justiție a efectuat un act de injustiție. Curtea Supremă de Justiție a decis marți ca fostul ministru de interne Gheorghe Papuc să achite o amendă, iar fostul comisar general al municipiului Chișinău Vladimir Botnari a fost achitat în acest dosar.

”Curtea Supremă de Justiție a casat această decizie în mod neîntemeiat, având în vedere gravitatea excepțională a ordinelor date de către Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari, care au neglijat instrucțiunile de serviciu și au favorizat tortura, ceea ce a dus la decesul unei persoane, precum și la alte urmări grave”, se spune în declarația ONG-urilor semnatare.  

 „Achitarea persoanelor în privința cărora există cel puțin dubii rezonabile că în rezultatul acțiunilor lor au fost comise acțiuni de tortură și tratamente inumane este o sfidare evidentă a victimelor evenimentelor din aprilie 2009, a societății în general și a prevederilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte care stabilesc că tortura nu poate fi aplicată nici în situația de război”. Organizațiile solicită Curții Supreme de Justiție să publice într-un termen cât mai restrâns Decizia motivată în privința lui Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari și să își revizuiască deciziile pe cazuri similare în termen cât mai restrâns. De asemenea, organizațiile semnatare solicită Curții Supreme de Justiție să analizeze dacă în cazul hotărârii adoptate în privința lui Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari s-a respectat practica judecătorească uniformă în ceea ce privește individualizarea pedepselor penale și sancțiunile prea blânde și mai solicită să se analizeze dacă hotărârile judecătorești adoptate în privința lui Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari au fost adoptate cu respectarea jurisprudenței CEDO.

Anterior, Gheorghe Papuc a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, iar Vladimir Botnari a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare.

 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău