Societatea civilă condamnă acțiunile procurorului general

  • 31 Mai 2016 09:10
Societatea civilă condamnă acțiunile procurorului general

Procurorul general interimar a solicitat acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătoarei Domnica Manole pe motiv că aceasta „a pronunțat cu bună-știință o hotărâre contrară legii” atunci când a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind refuzul în organizarea referendumului. Mai multe organizații ale societății…

Procurorul general interimar a solicitat acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătoarei Domnica Manole pe motiv că aceasta „a pronunțat cu bună-știință o hotărâre contrară legii” atunci când a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind refuzul în organizarea referendumului. Mai multe organizații ale societății civile au semnat un apel public, adresat Procuraturii Generale și CSM-ului, în care își exprimă îngrijorarea față de acțiunile procurorului general, transmite IPN.

Potrivit documentului, în data de 14 aprilie, la cererea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de modificare a Constituției, judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a anulat decizia CEC din 30 martie privind refuzul în organizarea referendumului. Judecătoarea a obligat CEC să adopte o hotărâre cu privire la inițierea referendumului pentru revizuirea Constituției. Hotărârea Curții de Apel a fost contestată de CEC la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În data de 22 aprilie, CSJ a constatat că hotărârea CEC este legală, a casat hotărârea Curții de Apel Chișinău și a respins cererea de chemare în judecată a grupului de inițiativă. La 23 mai, Procuratura Generală a fost sesizată de către CEC în ceea ce privește comiterea de către judecătorul Domnica Manole a infracțiunii de pronunțare cu bună știință a unei hotărâri contrare legii. A doua zi, procurorul general interimar a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii acordul pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătoarei.

„Considerăm sesizarea procurorului general interimar una tendențioasă și periculoasă pentru tot sistemul judecătoresc. Sesizarea nu se referă deloc la adoptarea hotărârii în cauză de către judecătorul Manole. Sesizarea se bazează exclusiv pe textul deciziei Colegiului CSJ care, la rândul său, este o decizie judecătorească în care sunt analizate și interpretate normele legale, inclusiv cele constituționale. Această sesizare poate fi catalogată drept o intimidare a judecătoarei care a anulat un act administrativ”, scrie în apelul societății civile.

Semnatarii apelului solicită procurorului general interimar explicarea acuzațiilor aduse judecătoarei și publicarea sesizării, dat fiind rezonanța și potențialul impact asupra sistemului judiciar. Consiliului Superior al Magistraturii se solicită examinarea sesizării în ședință publică, examinarea minuțioasă a tuturor aspectelor cauzei și argumentarea convingătoare a hotărârii adoptate.

Organizațiile semnatare sunt Ambasada Drepturilor Omului, Asociația „Promo-LEX”, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația Presei Independente (API), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) și Transparency International Moldova (TI-Moldova).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău