Socialiștii francezi își aleg candidatul pentru alegerile prezidențiale din primăvară

  • 22 Ianuarie 2017 10:42
Socialiștii francezi își aleg candidatul pentru alegerile prezidențiale din primăvară

În Franța, Partidul Socialist și ecologiștii aleg, astăzi, prin vot direct, candidatul stângii la alegerile prezidențiale din primăvară. 

Oricare cetățean francez poate participa la aceste alegeri preliminare, fie el simpatizant de dreapta sau de stânga, cu două condiții: să fie înscris pe listele electorale oficiale și să doneze un euro, la final banii adunați urmând să intre în conturile Partidului Socialist și ale partenerilor săi.

Pe același sistem, în urmă cu două luni, dreapta franceză și-a desemnat candidatul la prezidențiale, în persoana lui François Fillon, fost premier în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy.

Șapte candidați se întrec astăzi, între care doar o femeie, Sylvia Pinel, din partea Partidului Radical, de stânga.

Chiar dacă rezultatul acestui prim tur este imprevizibil, potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc s-ar situa fostul premier Manuel Valls, lansat în competiție, după ce actualul președinte al Franței, François Hollande, a renunțat să mai candideze pentru al doilea mandat.

Locul doi, mai degrabă incert, este disputat de doi foști miniștri socialiști, Arnaud Montebourg și Benoît Hamon.

Primii doi clasați se vor întrece în cel de-al doilea tur, duminica viitoare, pe 29 ianuarie. Organizatorii mizează pe cel puțin un milion și jumătate de participanți, pentru fiecare tur de scrutin, ceea ce ar aduce câteva milioane de euro în conturile partidelor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău