Sobarii au intrat în pâine
-
04 Iulie 2013 14:50
Deși vara calendaristică nici măcar nu a început, sezonul sobelor e în toi. Cei care au inhalat fum sau a stat iarna mai mult în frig din cauza sobelor defecte se grăbesc să le repare până la venirea frigului.
Uneori, se întâmplă ca o echipă de sobari să facă sobe pentru oamenii din mai multe localități. Meșterii construiesc o sobă timp de 3 zile, iar prețul ei se ridică la 9-10 mii de lei. În schimb, ține până la 10 ani, dau asigurări sobarii.
Vasile Chistol locuiește în satul Cârpești, raionul Cantemir și este sobar de 10 ani. Împreună cu un alt meșter repară în fiecare an până la 20 de sobe în satul său și în cele vecine. Li s-a dus vestea de meșteri buni și localnicii preferă să îi aștepte și câteva săptămâni, până termină lucrul în altă parte, ca să vină să le construiască sau să le repare sobele.
Pe lângă faptul că-și doresc sobe bune, oamenii vor ca acestea să fie și frumoase, spune Vasile Chistol.
Unicul sobar din localitatea Sobari din raionul Soroca, Vasile Castraveț, a apucat calea pribegiilor. Pentru că afacerea e numai de sezon și avea de lucru doar în perioada caldă a anului, s-a dus să muncească la Moscova. Acum construiește vila unui fotbalist celebru din Rusia, îl laudă soția Tatiana.
Potrivit datelor Departamentului situațiilor excepționale, iarna trecută au avut loc 7 incedii din cauza sobelor defecte, iar unul s-a soldat cu decesul a 2 copii. Pentru a evita izbucnirea incendiilor, Departamentul situațiilor excepționale recomandă populației să nu suprasolicite sobele, să nu le încălzescă prea tare și să nu lase în apropiere materiale inflamabile. De asemenea, acestea trebuie bine curățate, iar copiii nu trebuie lăsați singuri în case cu sobele încinse.