Slovenia dorește să relanseze extinderea UE printr-un summit cu țările din Balcanii Occidentali

  • 06 Iulie 2021 14:11
Slovenia dorește să relanseze extinderea UE printr-un summit cu țările din Balcanii Occidentali

Premierul sloven Janez Jansa, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și-a anunțat marți, la Strasbourg, intenția de a relansa extinderea UE printr-un summit cu țările din Balcanii Occidentali, reuniune prevăzută pentru octombrie, transmite AFP.

Șase țări aspiră la integrarea în UE: Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.

''Slovenia știe, din proprie experiență, cât de importantă este perspectiva europeană atunci când este vorba despre a pune în practică reforme în cadrul negocierilor de aderare'', a subliniat Janez Jansa, care a prezentat în plenul Parlamentului European prioritățile președinției slovene a Consiliului UE.

''Obiectivul nostru este de a oferi o perspectivă europeană revigorată pentru țările din Balcanii Occidentali. Această promisiune a fost făcută la summitul de la Salonic în 2003'', a adăugat șeful executivului sloven.

''Dacă reușim să ajungem acolo, vom demonstra că suntem un actor strategic. Dacă nu reușim, dacă nu facem un pas înainte în Balcanii Occidentali, atunci acești pași vor fi făcuți de altcineva, de cineva cu interese și valori diferite'' de ale UE, a avertizat el.

''Sunt convinsă că summitul UE cu Balcanii Occidentali, din octombrie, va transmite un mesaj important țărilor vizate: mesajul că ele sunt parteneri strategici esențiali pentru Uniunea Europeană'', a dat asigurări, la rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Este o problemă de credibilitate, întrucât pentru Europa o promisiune făcută trebuie să fie o promisiune respectată'', a a accentuat Von der Leyen.

Portugalia, care a asigurat președinția Consiliului UE în prima jumătate a acestui an, nu a înregistrat progrese în procesul de extindere a Uniunii. Orice nouă aderare impune un acord unanim al statelor membre. Procesul a devenit reversibil și este supus îndeplinirii anumitor condiții.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău