Slovacia: Mii de maniestanți au comemorat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

  • 22 Februarie 2020 12:10
Slovacia: Mii de maniestanți au comemorat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Mii de persoane au manifestat vineri în Slovacia, cu o săptămână înainte de alegerile generale, pentru a comemora moartea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, a cărui asasinare în urmă cu doi ani suscitase proteste masive și o criză politică în această țară profund marcată de corupție, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Jan Kuciak, 28 de ani, și prietena sa Martina Kusnirova au fost împușcați la domiciliul lor în 21 februarie 2018, un asasinat comanditat de Marian Kocner, om de afaceri prosper care avea legături cu politicieni și judecat în prezent pentru această crimă.

Jurnalistul scrisese mai multe articole în care îl acuza pe Kocner că are activități suspecte.

 


Foto: (c) MARTIN DIVISEK / EPA


Peste 10.000 de persoane s-au adunat în 50 de orașe slovace pentru a aduce un omagiu tânărului cuplu, între care 8.000 de persoane la Bratislava.

Asasinarea sa provocase manifestații masive care au dus la demisia premierului populist Robert Fico și a deschis calea victoriei militantei anticorupție Zuzana Caputova la alegerile prezidențiale din martie 2019.

Tatăl lui Jan Kuciak a apreciat vineri că alegerile din 29 februarie vor fi "cruciale". Miza este "foarte importantă: ce gen de persoane vor accede la putere", a declarat el pentru AFP.

 


Foto: (c) MARTIN DIVISEK / EPA


Potrivit sondajelor, partidul populist aflat la putere al lui Robert Fico Smer-SD înregistrează o scădere în preferințele electoratului, în timp ce partenerii săi de coaliție ar putea să nu mai fie reprezentați în parlament.

Partidul de extremă dreaptă Slovacia Noastră (LSNS) ar putea câștiga noi mandate în parlament.

Președinta Caputova a adus doi trandafiri roșii la domiciliul cuplului asasinat.

"Dacă ucigașii cred că moartea poate descuraja alți jurnaliști" care anchetează cazuri de corupție, "ei se înșeală", a scris pe ea pe pagina sa de Facebook. "Ceea ce Jan Kuciak nu a terminat, vor face alții", subliniază Kaputova. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău