Slovacia: au fost strânse aproape 2 milioane de euro în campania pentru furnizarea de muniții Ucrainei

  • 20 Aprilie 17:55
Slovacia: au fost strânse aproape 2 milioane de euro în campania pentru furnizarea de muniții Ucrainei

Slovacii nemulțumiți de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniții Kievului, notează HotNews cu trimitere la News.ro și Reuters.

Potrivit sursei, munițiile sunt o nevoie presantă pentru Ucraina, după doi ani de război total. Dar Slovacia a refuzat să participe la un plan condus de guvernul ceh de cumpărare a sute de mii de cartușe de artilerie pentru Ucraina, căruia i s-au alăturat cel puțin 15 aliați.

„Când am auzit de inițiativa guvernului ceh, am fost foarte încântat că se caută toate căile pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresorului (rus), pentru că nu există altă cale”, a spus Otto Simko, un supraviețuitor al Holocaustului și jurnalist în vârstă de 99 de ani care a ajutat la conducerea campaniei de crowdfunding.

Slovacia a oprit anul trecut ajutorul militar de stat acordat Ucrainei, argumentând că conflictul nu a avut o soluție militară, iar premierul Robert Fico a susținut apelurile Moscovei pentru negocieri de pace.

Ucraina spune că va lupta până când trupele ruse se vor retrage.

Simko a afirmat într-un videoclip postat pe pagina de YouTube a campaniei de strângere de fonduri că Rusia trebuie expulzată din Ucraina, astfel încât „să se poată vorbi despre pace în condiții care se potrivesc independenței Ucrainei”.

Cei care strâng fonduri spun că această campanie este menită să arate că majoritatea nu este de acord cu schimbarea de politică externă a guvernului, de la alegerile din septembrie.

Guvernele anterioare au furnizat Kievului apărare aeriană și avioane de luptă, în timp ce ministrul de Externe al lui Fico s-a întâlnit cu omologul său rus în martie - o întâlnire rară la nivel înalt la care a implicat Moscova și un membru al Uniunii Europene.

„Multor oameni din Slovacia le este rușine de orientarea guvernului față de Rusia. Acesta este motivul pentru care oamenii contribuie”, a declarat Zuzana Izsakova, de la grupul civil Pace pentru Ucraina (Mier Ukrajine), unul dintre organizatori.

Acțiunea „Muniții pentru Ucraina” a strâns 1,94 milioane de euro după patru zile, până vineri la prânz, cu peste 30.000 de colaboratori, făcând o donație medie de 64 de euro, potrivit site-ului inițiativei.

Izsakova a spus că strângerea de fonduri va fi nelimitată, veniturile fiind destinate producției de muniție din Cehia, de la care sunt așteptate primele livrări către Ucraina în iunie.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca poporul Slovaciei să își poată îndeplini intenția de a ajuta Ucraina”, a declarat joi prim-ministrul ceh Petr Fiala, la televiziunea cehă, în timp ce se afla la Bruxelles pentru un summit UE.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău