Situl arheologic Mormântul Regilor, proprietate a Franței la Ierusalim, a fost redeschis

  • 24 Octombrie 2019 20:05
Situl arheologic Mormântul Regilor, proprietate a Franței la Ierusalim, a fost redeschis

Mormântul Regilor, un sit arheologic extrem de important și obiect al controverselor religioase și politice în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului ocupat și anexat, a fost redeschis joi de proprietarul său, Franța, după o încercare eșuată de a-l redeschide în iunie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

După aproape zece ani de când a fost închis publicului, redeschiderea acestei bijuterii arheologice veche de 2.000 de ani, a întâmpinat probleme în urmă cu patru luni când evrei ultra-ortodocși au încercat să intre pentru a se ruga acolo, însă fără biletele sau rezervările necesare.

De acum, acest monument funerar monumental sculptat în stâncă este deschis publicului de două ori pe săptămână, însă vizitatorii trebuie să se înregistreze înainte online, a anunțat Consulatul francez.

Accesul la morminte nu mai este accesibil din motive de securitate, însă vizitatorii pot contempla băile rituale și friza din exterior.

Circa 30 de persoane l-au vizitat joi dimineață la deschidere, majoritatea evrei ultra-ortodocși pentru a se ruga înăuntru, sub stricta supraveghere a poliției.

"Este un eveniment special", a declarat Yehuda Twerski, un evreu ultra-ortodox, în vârstă de 20 de ani, din New York.

"Ne vom ruga acolo. Poate cu negocieri adecvate, acesta va fi deschis mai des publicului", a spus el.

Evreii ultra-ortodocși venerează situl, acesta fiind locul de înmormântare al reginei Helena din Adiabene, convertită la iudaism în secolul I al erei noastre, și al unor evrei importanți din aceeași perioadă.

Evreii contestă dreptul de proprietate francez. Ultra-ortodocșii reclamă accesul nelimitat la sit. În cercurile arheologice, există o adevărată îngrijorare că locul nu face obiectul cercetărilor științifice, ci mai degrabă al cultului.

Exemplu remarcabil de arhitectură funerară din epoca romană, care a adăpostit cândva sarcofage în camere cu alcovuri, Mormântul Regilor este considerat unul dintre cele mai mari complexuri din această perioadă din regiune. 

Sursa:Agerpres
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:8,7 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Sun
22
Mon
14

Curs oficial BNM 08 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5304 -0.0256
USD 17.3188 0.0041
RON 4.0356 -0.0073
UAH 0.6434 0.0033
RUB 0.2408 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău