Situl arheologic Mormântul Regilor, proprietate a Franţei la Ierusalim, a fost redeschis

  • 24 Octombrie 2019 20:05
Situl arheologic Mormântul Regilor, proprietate a Franţei la Ierusalim, a fost redeschis

Mormântul Regilor, un sit arheologic extrem de important şi obiect al controverselor religioase şi politice în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupat şi anexat, a fost redeschis joi de proprietarul său, Franţa, după o încercare eşuată de a-l redeschide în iunie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

După aproape zece ani de când a fost închis publicului, redeschiderea acestei bijuterii arheologice veche de 2.000 de ani, a întâmpinat probleme în urmă cu patru luni când evrei ultra-ortodocşi au încercat să intre pentru a se ruga acolo, însă fără biletele sau rezervările necesare.

De acum, acest monument funerar monumental sculptat în stâncă este deschis publicului de două ori pe săptămână, însă vizitatorii trebuie să se înregistreze înainte online, a anunţat Consulatul francez.

Accesul la morminte nu mai este accesibil din motive de securitate, însă vizitatorii pot contempla băile rituale şi friza din exterior.

Circa 30 de persoane l-au vizitat joi dimineaţă la deschidere, majoritatea evrei ultra-ortodocşi pentru a se ruga înăuntru, sub stricta supraveghere a poliţiei.

"Este un eveniment special", a declarat Yehuda Twerski, un evreu ultra-ortodox, în vârstă de 20 de ani, din New York.

"Ne vom ruga acolo. Poate cu negocieri adecvate, acesta va fi deschis mai des publicului", a spus el.

Evreii ultra-ortodocşi venerează situl, acesta fiind locul de înmormântare al reginei Helena din Adiabene, convertită la iudaism în secolul I al erei noastre, şi al unor evrei importanţi din aceeaşi perioadă.

Evreii contestă dreptul de proprietate francez. Ultra-ortodocşii reclamă accesul nelimitat la sit. În cercurile arheologice, există o adevărată îngrijorare că locul nu face obiectul cercetărilor ştiinţifice, ci mai degrabă al cultului.

Exemplu remarcabil de arhitectură funerară din epoca romană, care a adăpostit cândva sarcofage în camere cu alcovuri, Mormântul Regilor este considerat unul dintre cele mai mari complexuri din această perioadă din regiune. 

Sursa:Agerpres
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
10 °C
cer fragmentat
Umiditate:46 %
Vint:2,1 m/s
Mon
12 °C
Tue
4 °C
Wed
4 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău