Situație stânjenitoare pentru guvernul italian, după o discuție înregistrată privind o promisiune electorală

  • 25 Septembrie 2018 13:49
Situație stânjenitoare pentru guvernul italian, după o discuție înregistrată privind o promisiune electorală

O înregistrare în care purtătorul de cuvânt al guvernului italian condus de premierul Giuseppe Conte amenință că va „elimina o maree” de funcționari din sectorul finanțelor dacă aceștia împiedică realizarea unor promisiuni electorale pune într-o situație stânjenitoare guvernul condus de formațiunea de extremă-dreapta Liga împreună cu cea antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S), relatează luni agenția AFP, citată de Agerpres.

În înregistrarea publicată inițial de doi jurnaliști ai ediției italiene a Huffington Post și preluată apoi pe larg de presa italiană, purtătorul de cuvânt Rocco Casalino, apropiat de M5S, anunță o 'mega-răzbunare' împotriva funcționarilor de la finanțe 'dacă nu scot banii alocați venitului pentru cetățenie'.

'O maree de funcționari ai Ministerului de Finanțe vor fi eliminați în 2019, va fi cu cuțitele pe masă', a spus Casalino într-o discuție off-the-record (conversație asupra cărora ziariștii se angajează să păstreze confidențialitatea) cu doi ziariști ai Huffington Post, care însă nu consideră că ar fi încălcat un angajament de confidențialitate prin divulgarea conținutului acestei discuții.

Apariția acestei înregistrări survine cu numai câteva zile înainte ca executivul de la Roma să prezinte un proiect de lege privind finanțele publice.

Așa-numitul venit pentru cetățenie, un fel de venit minim garantat pentru orice persoană majoră și al cărui cuantum propus de guvernul italian este de 780 de euro pe lună, provoacă divergențe mai ales din cauza costului său semnificativ pentru finanțele publice ale Italiei, a doua cea mai îndatorată țară din Uniunea Europeană (după Grecia) și ale cărei finanțe sunt atent monitorizate de instituțiile europene care insistă asupra guvernului de la Roma să respecte ținta de deficit.

Ministrul italian al economiei, Giovanni Tria, neafiliat politic, dar susținut de formațiunea Liga, a promis că nu va accepta măsuri în urma cărora anul viitor deficitul finanțelor publice să depășească ținta de 1,6% din PIB, chiar dacă aceasta ar însemna nerespectarea unor promisiuni electorale.

Însă liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini, consideră că „cifrele deficitului după virgulă nu contează pentru nimic” și a pledat pentru o lege a finanțelor „curajoasă, expansivă și care să genereze creștere” economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
10
Sat
7
Sun
9

Curs oficial BNM 20 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6043 0.1448
USD 17.9415 0.0430
RON 4.3858 0.0294
UAH 0.6409 0.0013
RUB 0.2356 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău