Situație inedită în Senegal: Noul președinte aduce două Prime Doamne la palatul prezidențial

  • 01 Aprilie 20:20
Situație inedită în Senegal: Noul președinte aduce două Prime Doamne la palatul prezidențial

Cu doar câteva minute după încheierea campaniei prezidențiale din Senegal, viitorul câștigător al alegerilor, Bassirou Diomaye Faye a urcat la tribună, în fața miilor de simpatizanți, ținându-și de mână cele două soții, Marie și Absa, scenă nemaivăzută în spațiul politic național, relatează luni AFP.

Bassirou Diomaye Faye, candidat al unei coaliții de opoziție, a ales să-și afișeze deschis poligamia, o practică tradițională și religioasă solid ancorată în cultura senegaleză, înainte de triumful său încă din primul tur al alegerilor, din 24 martie, cu 54,28% din voturi, scrie Digi24.

Președintele ales s-a căsătorit acum 15 ani cu prima sa soție, Marie Khone, originară din același sat cu el, și au împreună patru copii. Cu a doua soție, Absa, s-a însurat acum puțin peste un an, precizează AFP, citată de Agerpres.

Poligamia este de multă vreme un subiect controversat în țara cu o majoritate de peste 90% de musulmani. Potrivit sociologului Djiby Diakhate, această practică este susținută de mulți dintre bărbați, dar numeroase femei o consideră ipocrită și incorectă; într-un raport publicat în 2022, Comisia ONU pentru drepturile omului a apreciat că poligamia constituie o discriminare față de femei care ar trebui eradicată.

Profesoara de istorie Penda Mbow, fost ministru al culturii, a remarcat că noua situație de la palatul prezidențial este „total inedită”, întrucât până acum nu era decât o singură Primă Doamnă. „Aceasta înseamnă că întreg protocolul trebuie revizuit”, a conchis ea.

Religia musulmană autorizează bărbatul să aibă până la patru soții - dacă își permite. Un raport din 2013 al Agenției naționale pentru statistică din Senegal a estimat că 32,5% dintre senegalezi au mai multe soții, deși este greu de stabilit, multe dintre căsătorii nefiind înregistrate. Sociologul citat a mai indicat că președintele ales a „lansat un puternic semnal ca și ceilalți bărbați să-și asume poligamia” și „să pună capăt practicii poligamiei ascunse (Takou Souf, în limba wolof), ceea ce ar fi un lucru bun pentru economia țării și pentru situația matrimonială”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău