Situație de criză la Baimaclia, raionul Cantemir, din cauza întreruperii alimentării cu gaze naturale

  • 09 Noiembrie 2018 11:05
Situație de criză la Baimaclia, raionul Cantemir, din cauza întreruperii alimentării cu gaze naturale

De două săptămâni, instituțiile și gospodăriile din satul Baimaclia, raionul Cantemir nu mai sunt alimentate cu gaze naturale. Astfel, copiii nu mai pot merge la grădiniță și stau acasă ori cu părinții la serviciu, iar elevii se duc la ore numai datorită faptului că școala este situată astfel încât prin ferestre mai pătrund razele soarelui, protejându-i într-o oarecare măsură de frigul din clase.

Secretara Primăriei Baimaclia, Romica Gurusciuc a menționat pentru Radio Chișinău că locuitorii nu mai pot să gătească și stau în frig din cauza acestei probleme. Astfel, până la demararea sezonului rece, gospodăriile și instituțiile sunt asigurare cu gaze naturale de la sondele care extrag gazul autohotn, însă în lunile reci ale anului volumul respectiv este insuficient și atunci este necesară furnizarea gazelor rusești, care are loc prin intermediul companiei CantGaz. 

Romica Gurusciuc a mai afirmat că furnizorul respectiv ar avea datorii mari către MoldovaGaz, care refuză din această motiv să încheie contract de prestare a serviciilor cu CantGaz. „Noi bănuim că pe ei îi aranjează această situație. Noi oricum le achităm pentru ceea ce consumăm și lor le este indiferent de faptul că noi stăm în frig sau suntem nevoiți să cumpărăm plite electrice”, a mai spus reprezentanta Primăriei Baimaclia. 

Referitor la situația din grădiniță, Romica Gurusciuc susține că toți cei 150 de copii stau acasă sau merg cu părinții la serviciu, deoarece instituția este în totalitate dependentă de gaze naturale și nu poate fi încălzită altfel și, de asemenea, nu se poate găti mâncarea pentru pici. „La școală situația e un pic mai bună. Clădirea este amplasată așa că soareale bate în geam, dar au o butelie de gaz și pot să le facă un terci la prânz”, a precizat secretara Primăriei. 

Menționăm că reprezentanții companiei CantGaz nu au putut fi găsiți pentru a comenta situația. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău