Situația umanitară din Sudan este catastrofală, atenționează agențiile ONU

  • 17 Iunie 2023 13:30
Situația umanitară din Sudan este catastrofală, atenționează agențiile ONU

Aproape 25 de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar în Sudan și 4 milioane de copii și femei însărcinate sau proaspete mame suferă de subnutriție acută, pe fondul conflictului din această țară, au anunțat vineri, 16 iunie, la Geneva agențiile ONU, transmite Agerpres.

Programul Alimentar Mondial (PAM) intenționează să livreze alimente pentru cel puțin 5,9 milioane de oameni în lunile următoare, dar are nevoie urgentă de fonduri, a subliniat un purtător de cuvânt.

Agenția este preocupată de soarta recoltelor din țara africană, în condițiile în care cultivarea sorgului - una din culturile de bază ale Sudanului - trebuie să înceapă în iunie, dar, pe lângă dificultățile provocate de situația de securitate, au crescut prețurile pentru semințe și îngrășăminte.

O purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a notat la rândul ei că circa 2,2 milioane de oameni și-au abandonat casele din cauza luptelor, dintre care 528.000 s-au refugiat în țări învecinate, în primul rând Egipt, Ciad și Sudanul de Sud.

Numărul persoanelor strămutate pe plan intern era de 3,7 milioane încă dinainte de izbucnirea actualului conflict, în aprilie.

La Khartoum, doar unul din cinci spitale și clinici sunt complet operaționale, luptele împiedicând deplasarea la spitale a personalului și pacienților.

În plus, lipsa de apă potabilă, oamenii fiind nevoiți să ia apă de băut din râuri, poate duce la răspândirea de boli, avertizează OMS. Mai mult, ar putea apăra cazuri de malarie și febră dengue, întrucât tratamentele antițânțari au fost suspendate.

Potrivit Ministerului sudanez al Sănătății, 1073 oameni au murit până în prezent și alți 11.704 au fost răniți în ciocnirile izbucnite în aprilie între armata generalului Abdel Fattah al-Burhan și paramilitarii din Forța de sprijin rapid a generalul Mohamed Hamdan Daglo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău