Situația sanitară legată de noul coronavirus rămâne destul de alarmantă în R.Moldova. Experții estimează că după prezidențiale numărul pacienților infectați ar putea să se dubleze

  • 04 Noiembrie 2020 12:21
Situația sanitară legată de noul coronavirus rămâne destul de alarmantă în R.Moldova. Experții estimează că după prezidențiale numărul pacienților infectați ar putea să se dubleze

În Republica Moldova, situația sanitară legată de noul coronavirus rămâne destul de alarmantă în condițiile în care zilnic sunt raportate în medie câte nouă sute de cazuri noi de infecție. Deși, în spitale a fost suplimentat numărul de locuri pentru pacienții testați pozitiv, acestea nu sunt suficiente, iar experții în sănătate estimează că după alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, numărul pacienților infectați ar putea să se dubleze.

Bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus a depășit 77 de mii de cazuri în Republica Moldova, după ce marți seara autoritățile din sănătate au raportat 700 de cazuri noi de Covid-19 după efectuarea a aproape 2500 de teste primare. Mai grav este că numărul persoanelor decedate din cauza complicațiilor provocate de SARS-CoV-2 este foarte ridicat. 20 de decese au fost raportate într-o singură zi. Numărul mare de decese se explică prin creșterea numărului de îmbolnăviri zilnice, susține consultantul în domeniul sănătății publice din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Dascalov.

De obicei, 2% din persoane decedează în urma complicațiilor cu SARS-CoV-2. De la începutul pandemiei și până astăzi avem 1838 de decese. Este o cifră mare. Cu cât mai mare o să fie numărul de persoane infectate, cu atât mai multe decese o să avem înregistrate”, a declarat Alexandru Dascalov.

Experții în sănătate menționează că pandemia de COVID-19 evoluează destul de activ. În aceste condiții ar fi nevoie de măsuri mai restrictive pentru a peveni intrarea în colaps a sistemului medical din Rep. Moldova, opinează experta Ala Tocarciuc.

Dacă ne uităm la ultimele zile au fost cam în jur de 900 de cazuri zilnice. Deci avem număr mare de cazuri noi zilnice, avem o pondere mare de teste pozitive din numărul total de teste primare. Din aceste considerente ne permit să spunem că pandemia este încă destul de activă în Moldova și necesită atenție. Este una din cele mai mari probleme, de fapt”, a declarat Ala Tocarciuc.

În ultimele două săptămâni autoritățile din sănătate au majorat numărul de paturi în spitale pentru pacienții internați cu COVID-19. Experții atenționează, însă, că acestea nu ar fi suficiente, mai ales că după alegerile prezidențiale există riscul ca numărul persoanelor testate pozitiv să se dubleze.

Între timp, după o săptămână de vacanță, copiii au revenit la școală. Ministerul Educației a anunțat că din cele 1320 de instituții de învățământ preuniversitar, zece activează la distanță din cauza faptului că au fost plasate în carantină. În total, peste 200 de elevi și în jur de 300 de cadre didactice sunt confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Dacă în mai multe țări din Uniunea Europeană au fost impuse noi restricții, inclusiv, de deplasare pe timp de noapte, autoritățile din Republica Moldova nu examinează, cel puțin deocamdată, introducerea unor asemenea măsuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău