Situația epidemiologică la rabie continuă să fie alarmantă în rândul animalelor

  • 15 Ianuarie 2021 14:30
Situația epidemiologică la rabie continuă să fie alarmantă în rândul animalelor

Situația epidemiologică la rabie continuă să fie alarmantă în rândul animalelor. Pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 91 de cazuri. Din fericire, nu a fost înregistrat nici un caz de rabie umană, transmite IPN.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cele 91 de animale cu rabie sunt din 24 de teritorii administrative, inclusiv zece animale din stânga Nistrului. Cifra este aproape similară cu cea de anul precedent, 2019, când au fost diagnosticate cu rabie 95 de animale.
Este vorba despre aproape 20 de animale sălbatice, printre care vulpi, șacali, dihore. Restul sunt animale domestice. Potrivit ANSP, alarmant este faptul că în unele localități au loc cazuri repetate de rabie animalieră, astfel, devenind focare cu semnificație epidemiologică majoră. Printre localități se numără Speia și Calfa din raionul Anenii Noi, Pruteni și Mărăndeni din raionul Fălești, precum și Solonceni din Rezina, Coicovo din Dubăsari.

Specialiștii atenționează că molipsirea frecventă a animalelor domestice este determinată, în majoritatea cazurilor, de numărul excesiv al vulpilor, care frecvent, atacă animalele la locurile lor de pășunat sau întreținere. Modul de contaminare cu virusul rabic de la un animal la altul sau de la animale la om se face în mod direct prin mușcătură sau zgârieturile produse de către animalele bolnave.

ANSP recomandă să se întreprindă măsuri de precauție a accesului vulpilor în gospodării și să se excludă contactul acestora cu animalele de casă. Un element esențial în menținerea bunăstării epidemiologice la rabie îl constituie respectarea unor măsuri simple, însă eficace de comportament în cazul traumelor provocate de animale. Ele constau în spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare și săpun, prelucrarea rănii cu tinctură de iod.

În 2019, un băiat de 11 ani din municipiul Chișinău a fost diagnosticat cu rabie, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce copilul mângâia un alt patruped. Copilul, care fusese internat în stare gravă, s-a stins pe patul de spital.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău