Situația din Rusia afectează și Republica Moldova

  • 17 Decembrie 2014 14:56
Situația din Rusia afectează și Republica Moldova

Deprecierea rublei rusești are impact și asupra leului moldovenesc, afirmă analiștii de la Chișinău.

 

În opinia experților, leul moldovenesc va continua să se deprecieze față de euro și dolar, fapt ce va afecta creșterea economică a țării. 

Cauza principală a devalorizării monedei naționale este situația din regiune, economia Republicii Moldova fiind influențată de ceea ce se întâmplă, în special, în Federația Rusă, a subliniat expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, Ion Tornea.

Avem câteva canale puternice de transmitere a șocurilor externe, în special din Federația Rusă. Canalul migranților, care este unul foarte important pentru economie și al doilea – exporturile, care deși și-a pierdut din însemnătate odată cu embargourile, oricum rămâne semnificativ.

Această tendință va continua și în perioada imediat următoare, dar situația se va stabiliza în primele luni ale anului 2015, consideră analistul economic, Viorel Gârbu.

Se formează un agiotaj pe piața valutară, astfel încât, persoane care necesită plăți în valută în perioada următoare, fac cumpărări de valută acum anticipând o depreciere a monedei naționale și mai mare pe viitor. Deprecierea monedei naționale va continua, fiind determinată de slăbiciunea economiei Republicii Moldova. Totuși lucrul acesta se va destabiliza în ianuarie-februarie.

Totodată, astăzi, la bănci și la casele de schimb valutar, nu puteau fi găsiți în vânzare euro, iar dolarii erau în număr mic.

Îmi achit gazda în euro, altfel nu mai schimbam. Și azi e data plății și deja nu se mai găsesc euro în vânzare.

Ați mai fost și pe la alte case?

Da, am fost, deja e a treia casă. Mi-au spus că s-au vândut, atât, ne-a spus o doamnă în căutare de valută.

 

 

Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei a declarat că BNM va avea o reacție până la sfârșitul acestei zile referitor la deficitul de euro și dolari la casele de schimb valutar.

Între timp, rubla rusească și-a continuat deprecierea, după o ușoară întărire astăzi dimineață. Un euro putea fi cumpărat la amiază cu 85 de ruble, iar un dolar cu 78 de ruble.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău