Situația din PCRM

  • 10 Iunie 2014 15:34
Situația din PCRM

Discutăm astăzi despre situația din PCRM cu analistul politic Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Trei dintre fruntașii Partidului Comuniștilor, - Mark Tkaciuk, Grigori Petrenco și Iurie Muntean, - au fost esxcluși sâmbătă din Comitetul Central al PCRM.
 
Potrivit liderului PCRM, Vladimir Voronin, această decizie a fost luată, deoarece partidul se pregătește de alegeri, iar cei trei ar fi comis mai multe erori în activitatea lor.
 
„Tkaciuk, Petrenco și Muntean sunt membrii și vor rămâne membrii PCRM. Aceștia au fost eliberați din conducerea PCRM pe motiv că sunt greutăți în partid, dar și din cauza neajunsurilor în activitatea lor. PCRM se pregătește de alegeri și din acest motiv trebuie să întărim unele sectoare din partid. Eu nu știu dacă ei vor înțelege imediat, dar la sigur vor înțelege această decizie pe parcurs”, a declarat Vladimir Voronin.
 
La rândul său, Mark Tkaciuk a declarat că nu i s-a oferit posibilitatea să-și expună punctul de vedere și că nu întelege care sunt motivele pentru care Vladimir Voronin a propus excluderea sa din CC. Mark Tkaciuk a  mai spus că decizia liderului PCRM este ilegală și că el și colegii săi puteau fi exclus doar la Congresul partidului.
 
Cu o zi înainte de excluderea celor trei din conducerea PCRM, Mark Tkaciuk, a recunoscut că în cadrul formațiunii s-a ajuns la neînțelegeri serioase și s-a format un grup de disidenți. El a declarat că nu este de acord de politica duplicitară pe care o poartă în prezent Partidul Comuniuștilor, sugerând că nu împărtășește nici unele declarații ale lui Vladimir Voronin. Potrivit lui Mark Tkaciuk, în spatele grupului respectiv ar sta vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
 
La rândul său, Vlad Plahotniuc, a declarat că, din punctual de vedere al PD, excluderea lui Tkaciuk, Petrenco și Muntean din Comitetul Central, citez, nu e cel mai bun lucru care putea să se întâmple. "Aceste trei personaje au devenit tot mai influente în PCRM, în special în ultimul an, iar acest lucru s-a văzut în gafele uriașe pe care le-au făcut comuniștii, eșecuri după eșecuri, revoluții de catifea și moțiuni stupide. Eu aș fi preferat un PCRM în care cei trei să rămână la fel de influenți, asta ar fi fost calea sigură spre distrugerea partidului. Deci cei care se bucură că aceștia au fost eliminați, nu iau în calcul un lucru foarte important: Voronin a dat lovitura și a ieșit întărit din asta, el își curăță strategic partidul și, din păcate, am senzația că nu a făcut altceva decât să și-l consolideze și să-și întărească poziția în partid", a precizat Vlad Plahotniuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău