Situația din domeniul justiției, discutată în cadrul audierilor publice organizate de comisia parlamentară de profil. „Situația din sistem este similară cu cea din Parlament, Guvern și din țară, cu regret”
-
17 Martie 2021 13:19
Situația din domeniul justiției a fost discutată astăzi în cadrul unor audieri publice, organizate de comisia parlamentară de profil. Reprezentații sistemului judiciar au constatat un blocaj al acestuia și faptul că se confruntă în continuare cu fenomenul corupției, dar și cu lipsa cadrelor, astfel că judecătorii sunt supra-încărcați cu dosare. O necunoscută rămâne organizarea Adunării Generale a Judecătorilor, programată pentru 26 martie, dar care nu se știe în ce condiții va avea loc, în contextul pandemiei de Covid-19.
Reprezentanții sistemului judecătoresc au declarat că se confruntă în prezent cu un blocaj, ce poate fi soluționat doar prin modificări legislative, ce trenează să fie adoptate de Legislativ. Acestea se referă la modalitatea de numire și promovare a judecătorilor. Membra Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, a denunțat și implicarea politicului în justiție, în contextul în care rămâne în vigoare procedura de numire a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, prin votul Parlamentului, spre deosebire de ceilalți magistrați, ce sunt numiți de către președinte.
„Situația din sistem este similară cu cea din Parlament, Guvern și din țară, cu regret. Atâta timp cât politicul se va implica în justiție, noi nu vom face ordine. Noi avut proiecte de lege cu privire la modificarea Constituției referitoare la procedura de numire a judecătorilor, să fie implicat la minim politicul, doar președintele țării să numească judecătorii inițial și restul să țină de competența CSM, ca în alte țări”.
Judecătorii atenționează că s-ar putea ajunge la un blocaj și din cauza faptului că nu se știe cum va fi organizată Adunarea Generală a Judecătorilor, la care ar urma să fie ales un membru al CSM, precum și mai mulți ai Colegiilor CSM. Magistrații încearcă să găsească o soluție optimă de desfășurare a Adunării, în contextul pandemiei de COVID-19.
Și lipsa de judecători este o problemă ce afectează sistemul, spune președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov.
Ca să vă dați seama, la un judecător în primă instanță sunt deja 800 de dosare în procedură. Uitați-vă ce se întâmplă la nivel național: noi putem număra pe degete instanțele care au președinți plenipotențiari. Cam peste tot există interimari și instanțele șchiopătează. Un președinte interimar nu o să-i spună sau să-i reproșeze ceva unui coleg judecător, pentru că el știe că interimatul lui se termină mâine-poimâine.
La ședință a participat și ministru al justiției din Guvernul demisionar, Fadei Nagacevschi. El le-a atras atenția judecătorilor asupra corupției sistemice din sector.
„Problema cea gravă nu e în calitatea legislației, ci pentru că există corupție sistemică, care a afectat sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Anul 2020 a fost marcat de mișcări electorale, a fost un an electoral și comunicarea noastră a fost marcată de dificultăți”.
Într-o postare pe Facebook, avocatul Eduard Digore, a opinat că astfel de discuții sunt binevenite, însă părțile au venit nepregătite la ședință. Avocatul consideră că sistemul judecătoresc încă nu se poate autoadministra, iar din cauza problemelor cu care se confruntă sistemul, suferă cetățenii.