Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20 ce va avea loc la finalul lunii septembrie, după încheierea Adunării Generale a ONU

  • 17 Septembrie 2021 12:49
Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20 ce va avea loc la finalul lunii septembrie, după încheierea Adunării Generale a ONU

Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20, care va avea loc după încheierea Adunării Generale a ONU, la 30 septembrie, a anunțat ministrul italian de externe, Luigi Di Maio într-un interviu publicat vineri, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Summitul G20 va avea loc după Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, unde mă voi afla săptămâna viitoare. În marja Adunării va fi o reuniune a miniștrilor de externe din G-20 pentru a pregăti acest summit extraordinar”, a declarat ministrul pentru cotidianul La Repubblica.

Șeful diplomației italiene, a cărui țară deține președinția rotativă a G20, le-a solicitat agențiilor ONU și organizațiilor non-profit active în Afganistan să participe la acest summit.

La o lună de la cucerirea capitalei Kabul de către talibani, Afganistanul se confruntă cu o criză economică dublată de o criză umanitară, cu milioane de persoane strămutate în interiorul teritoriului afgan sau refugiate în străinătate, la care se adaugă incertitudinea cu privire la direcția pe care o va adopta în cele din urmă noul guvern.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția la începutul lunii septembrie că ”există riscul ”unei catastrofe umanitare” în Afganistan, solicitând fonduri pentru această țară după plecarea forțelor americane.

”În ziua în care Afganistan intră într-o nouă fază, doresc să-mi exprim îngrijorarea profundă cu privire la adâncirea crizei umanitare și economice și riscul ca serviciile de bază să colapseze. Astăzi, aproape jumătate din populația țării, 18 milioane de oameni, au nevoie de asistență umanitară pentru a supraviețui. Unul din trei afgani nu știu dacă vor vea ce să mănânce. Mai bine de jumătate dintre copiii sub cinci ani riscă să devină subnutriți în următorul an. Oamenii pierd zilnic accesul la bunurile și serviciile de bază. O catastrofă umanitară se profilează”, a precizat Guterres.

La douăzeci de ani după ce au fost alungați de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău