Site-ul Senatului francez a fost blocat de hackeri proruși

  • 05 Mai 2023 17:15
Site-ul Senatului francez a fost blocat de hackeri proruși

Site-ul Senatului francez era inaccesibil de la mijlocul zilei de vineri, blocare revendicată de grupul de hackeri proruși NoName care a mai atacat în martie site-ul Adunării Naționale a Franței, informează Agerpres.

„Accesul la site-ul de internet al Senatului este perturbat din această dimineață, echipa noastră este pe deplin mobilizată pentru a remedia disfuncționalitățile", a anunțat Senatul francez pe Twitter în jurul orelor 11:30, fără alte comentarii.

NoName a revendicat atacul pe canalul său de Telegram - accesibil public - în jurul orelor 10:20, cu un mesaj în rusă și în engleză prin care critică sprijinul Franței pentru Ucraina.

"Am citit în presă că Franța lucrează cu Ucraina asupra unui nou plan de ajutor ce ar putea include arme, precum și declarațiile ministrului (francez) al afacerilor externe Catherine Colonna" și "am blocat site-ul Senatului francez", scrie NoName.

La sfârșitul lui martie, site-ul Adunării Naționale a fost blocat mai multe ore de un atac revendicat de același grup, din același motiv.

NoName, înființat în martie 2022, este unul dintre cele circa 80 de grupuri de hackeri proruși care atacă instituții ale țărilor ce susțin Ucraina, în special în Europa de Vest, a explicat la sfârșitul lui martie Nicolas Quintin, analist-șef al echipei de analiză a amenințărilor al concernului Thales, echipă ce reunește circa 50 de experți din întreaga lume.

Franța, una dintre țintele regulate, a fost vizată de mai multe atacuri de acest tip în ultimele luni.

Miercuri, site-urile mai multor primării franceze au fost de asemenea atacate de "hacktiviști" ruși.

Hackerii au vizat societatea de servicii informatice Abtel, instalată la Nîmes (sudul Franței) și care găzduiește site-ul mai multor primării.

Hackerii au difuzat în chirilică, pe site-ul comunei Bry-sur-Marne, în suburbia pariziană, "mesaje de propagandă proruse, printre care 'Respectați Rusia! În caz contrar vom continua războiul împotriva voastră',", a detaliat prefectura departamentului Val-de-Marne.

Aceste grupuri proruse s-au înmulțit după declanșarea invaziei asupra Ucrainei. Ele acționează fără a căuta răscumpărări, spre deosebire de hackerii tradiționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău