Sistemul de pensii, ineficient și inechitabil

  • 27 Mai 2014 14:24
Sistemul de pensii, ineficient și inechitabil

Îmbătrânirea populației, economia subterană și menținerea categoriilor favorizate la acordarea prestațiilor de asigurări sociale fac actualul sistem de pensii să fie ineficient și inechitabil.

Reformele necesare în domeniul asigurărilor sociale au fost discutate în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare. 

Situația demografică în Republica Moldova indică o populație îmbătrânită, ponderea vârstnicilor fiind de 16 la sută, iar rata natalității este în scădere continuă, arată datele statistice. Totodată, agenții economici continuă să ofere salarii în plic, astfel încât pentru unii angajați nu sunt achitate asigurările sociale, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga.

Pentru diminuarea economiei subterane, agenții economici ar trebui stimulați să declare oficial salariile angajaților și să achite impozite, a menționat președintele Confederației Naționale a Patronatului, Leonid Cerescu.

Vice-premierul pe probleme sociale, Tatiana Potâng, care este și președinta Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare, a menționat că o altă schimbare necesară ar fi majorarea vârstei de pensionare pentru femei, care este de 57 de ani, în comparație cu cea a bărbaților, de 62 de ani.

Reforma sistemului de pensii este una sensibilă și are nevoie de suportul societății, a remarcat, în acest sens ministrul Muncii, Valentina Buliga. Între alte propuneri de modificări se numără unificarea modalității de calcul a pensiei pentru toate categoriile de beneficiari, actualizarea venitului dinainte de anul 1999, precum și dezvoltarea sistemelor de pensii private.

În 2013, în Republica Moldova erau 659 de mii de pensionari. Raportul dintre pensionari și salariați a fost de 1,24 la 1, în comparație cu 4 la 1, cum ar trebui să fie într-un sistem de pensii sustenabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău