Sistemul de încălzire centralizată în Bălți, modernizat cu sprijinul BERD

  • 24 Decembrie 2021 15:47
Sistemul de încălzire centralizată în Bălți, modernizat cu sprijinul BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare acordă un împrumut de 14 milioane de euro companiei de stat CET Nord. Investiția va contribui la atenuarea problemelor de infrastructură și va promova decarbonizarea sistemică. Aceasta va încuraja o reducere a importurilor de energie electrică, ceea ce va duce la o mai bună securitate energetică și la economii semnificative de emisii de CO2, potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN.

La împrumutul BERD de 14 milioane de euro, se alătură finanțarea din cadrul Fondului Verde pentru Climă (GCF) în mărime de un milion de euro. Suma va fi suplinită de un grant de două de milioane euro de la Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P).

Acordul a fost semnat la Chișinău de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, și Octavian Costaș, bancherul senior al BERD.

Proiectul este cea de-a doua investiție în sistemul de termoficare din Bălți, în cadrul programului BERD Orașe Verzi. „Prin îmbunătățirea eficienței operaționale și energetice a termoficării centralizate prin intermediul unor controale mai bune ale sistemului, proiectul va permite introducerea facturării consumatorilor la nivel de apartament în baza consumului real și va optimiza în continuare utilizarea centralei de înaltă eficiență pentru producerea  în cogenerare a energiei termice și electrice”, se precizează într-un comunicat de presă emis de BERD.

Noua investiție se bazează pe îmbunătățirile obținute în prima etapă a proiectului, finalizat în 2019, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale, reducerea emisiilor de CO2 și servicii de termoficare de calitate mai bună.

Programul BERD Orașe Verzi ajută orașele membre să identifice, să prioritizeze și să abordeze problemele de mediu prin elaborarea unui Plan de acțiuni și realizarea de investiții specifice ce vin drept răspuns la provocările urbane ale orașelor. Lansat în 2016, are în prezent 52 de orașe membre. Bălți s-a alăturat programului în 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău