Sistemul controlului de stat asupra activității de întreprinzător urmează să fie reformat

  • 06 Septembrie 2023 18:56
Sistemul controlului de stat asupra activității de întreprinzător urmează să fie reformat

Sistemul controlului de stat asupra activității de întreprinzător urmează să fie reformat. În acest sens, au fost create opt grupuri de lucru în următoarele domenii: supravegherea tehnică, construcții; supravegherea pieței și protecția consumatorului; fiscal, vamal; protecția mediului; sănătate publică; protecția și securitatea muncii; agricultură și alimentație; transport (rutier, naval, aeronautic). Informația a fost publicată de Consiliul Economic.

În cadrul primei ședințe a grupului de lucru privind reforma în domeniul supravegherii tehnice și construcțiilor au fost puse în dezbatere mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea de afaceri. Potrivit datelor, legislația în domeniul controalelor privind supravegherea tehnică, construcțiilor și luptei împotriva incendiilor conține unele discrepanțe, dublări și prevederi nejustificate, scrie Bizlaw.md.

Astfel, participanții la ședință au menționat necesitatea revizuirii Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Printre altele, se propune introducerea în legislația națională a concretizări care să nu admită dublarea funcțiilor de control, fenomen atestat astăzi.

Se mai propune revederea Hotărârii de Guvern prin care se efectuează controlul calității în construcții asupra utilizării investițiilor publice în construcții. În prezent, se atestă un șir de plângeri din partea agenților economici deoarece acest proces de control are loc lacunar și cu devieri de la principiile de bază în reglementarea controlului de stat. Mai mult, agenții economici susțin că aceste controale se fac cu exagerări și intervenții disproporționate din partea organului de control.  

În cadrul grupurilor de lucru participă Cancelaria de Stat, ministerele responsabile de politici în domeniile tehnice abordate, organele de control competente, dar și reprezentanți ai comunității de afaceri și practicieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău