SIS anunță despre contracararea unui atac cibernetic asupra unei instituții publice. Tânărul, care ar fi comis infracțiunea, a părăsit R. Moldova

  • 17 Iunie 2021 10:16
SIS anunță despre contracararea unui atac cibernetic asupra unei instituții publice. Tânărul, care ar fi comis infracțiunea, a părăsit R. Moldova

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal au contracarat activitatea unui hacker, specializat în criminalitate informatică pentru profit.

Tânărul de 29 de ani, prin metoda brute-force, a încercat să se autorizeze ilegal pe sistemele informaționale guvernamentale, ce aparțin I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.

În procesul documentării, realizate în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziții în locațiile de acțiune ale figurantului, fiind ridicate servere, storage box-uri și echipamente secundare pentru asigurarea funcționalității neîntrerupte ale acestora (un generator, doisprezece ups-uri profesionale, un stabilizator), precum și trei calculatoare staționare, pentru administrarea activității criminale.

Nefiindu-i aplicată vreo măsură privativă de libertate, tânărul a părăsit Republica Moldova, traversând teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale, din raioanele de Est. Actualmente acesta este anunțat în căutare internațională pentru stabilirea locului aflării exacte și extrădării în Republica Moldova.

Pentru această infracțiune, legea prevede sancțiuni de la 3 la 7 ani de închisoare.

Ofițerii SIS și procurorii continuă acțiunile de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și identificării persoanelor implicate în acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău