Siria | Lansarea unei anchete internaționale privind utilizarea de arme chimice

  • 07 Februarie 2018 18:00
Siria | Lansarea unei anchete internaționale privind utilizarea de arme chimice

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunțat miercuri că studiază toate ''alegațiile credibile'' recente privind utilizarea de arme chimice în Siria, în timp ce, potrivit unor rapoarte, arme toxice ar fi desfășurate de către regim, relatează AFP.

''Alegațiile recente referitoare la utilizarea de arme chimice în Siria continuă să fie o sursă de gravă preocupare'' și OIAC ''studiază toate posibilitățile credibile'', a indicat într-un comunicat organizația internațională, cu sediul la Haga. 

În ultimii ani, regimul lui Bashar Al-Assad a fost acuzat că a întreprins mai multe atacuri chimice, îndeosebi în fief-ul rebel Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. 

Aceste alegații au determinat SUA să amenințe cu o nouă acțiune militară, în timp ce Siria a negat utilizarea de arme chimice, denunțând ''minciunile'' Franței și ale SUA. 

Rusia, aliat de neclintit al regimului lui Bashar Al-Assad, a denunțat la rândul său ceea ce ea a numit ''o campanie de propagandă''. 

''O metodologie riguroasă este utilizată pentru a întreprinde o anchetă și raportul misiunii OIAC ''va ține cont de coroborarea mărturiilor, cercetărilor, rapoartelor medicale, precum și a eșantioanelor obținute'', a precizat ea. 

''Orice utilizare de arme chimice reprezintă o încălcare a Convenției privind armele chimice și a normei internaționale, greu câștigată, care interzice aceste arme'', a reiterat directorul general al OIAC, Ahmet Oszumcu, într-un comunicat. ''Responsabilii utilizării lor trebuie să dea socoteală. Aceste arme abominabile nu-și au loc în lumea de astăzi'', a adăugat el. 

Peste 96% din stocurile mondiale declarate arme chimice au fost distruse până în prezent sub supervizarea OIAC. 

Siria lui Bashar Al-Assad a devenit un stat-membru al OIAC în 2013, admițând că deține un stoc de arme chimice, la presiunea SUA și a Rusiei. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău