Siria: Forțele kurde anunță că se vor îndepărta de „întreaga frontieră'' cu Turcia

  • 28 Octombrie 2019 08:52
Siria: Forțele kurde anunță că se vor îndepărta de „întreaga frontieră'' cu Turcia

Forțele kurde din Siria au anunțat duminică că se vor îndepărta de "întreaga frontieră" cu Turcia, în virtutea unui acord ruso-turc pentru încetarea ofensivei Ankarei din nordul țării, relatează AFP.

După lansarea pe 9 octombrie a acestei ofensive îndreptate împotriva lor, forțele kurde au avut o apropiere inedită de regimul lui Bashar al-Assad și aliatul său rus.

În virtutea unui acord încheiat între Rusia și Turcia pe 22 octombrie, Moscova trebuie "să faciliteze retragerea" forțelor kurde și a armamentului lor dintr-o fâșie de circa 30 km lățime de-a lungul frontierei.

"Forțele noastre se vor retrage dincolo de fâșia de 32 km de-a lungul întregii frontiere", a confirmat duminică pentru AFP Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forțelor democrate siriene (FDS), alianță dominată de combatanți kurzi.

"Grănicerii guvernului central (de la Damasc) vor fi desfășurați de-a lungul întregii frontiere", a mai precizat FDS într-un comunicat.

Un corespondent al AFP în sectorul frontalier Sanjak Saadoun a văzut duminică blindate, dar și vehicule militare încărcate cu artilerie grea și transportând combatanți părăsind regiunea pentru a se îndrepta mai spre sud.

Procesul de retragere kurdă a început joi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Agenția oficială Sana a confirmat duminică plecarea trupelor FDS. Autoritățile de la Damasc au salutat această retragere, derulată în coordonare cu armata siriană.

Acordul ruso-turc prevede și desfășurarea în zona frontalieră a unor forțe ruse, care au efectuat în această săptămână primele lor misiuni de patrulare în nordul Siriei.

Conform memorandumului ruso-turc, Turcia păstrează și controlul unei alte regiuni frontaliere din nord-est lungă de 120 km, pe care l-a obținut în urma ofensivei sale declanșate la 9 octombrie, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău