Siria: Erdogan exclude orice negociere cu forțele kurde și le cere aliaților din NATO să nu se amestece

  • 16 Octombrie 2019 15:00
Siria: Erdogan exclude orice negociere cu forțele kurde și le cere aliaților din NATO să nu se amestece

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, îndemnat de țările occidentale să pună capăt ofensivei armatei sale în Siria, a exclus miercuri orice negociere cu forțele kurde și cere ca ele să depună armele și să se retragă de la frontiera cu Turcia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Unii lideri încearcă să poarte o mediere. Nu există nimic de acest fel în istoria Republicii turce, să te așezi la masă cu o organizație teroristă", a declarat Erdogan într-un discurs susținut în fața grupului parlamentar al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la putere.

"Nu căutăm mediator. Nu avem nevoie", a insistat Erdogan.

În același timp, președintele turc i-a atacat pe aliații țării sale din NATO și a promis că va intensifica ofensiva din Siria în ciuda amenințărilor SUA cu sancțiuni dure, a embargourilor privind armele impuse de state europene și a solicitărilor de armistițiu.

"Veniți și fiți alături de Turcia în această luptă, nu împotriva ei. Cel puțin nu vă amestecați", a spus Erdogan, potrivit Reuters.

"Pentru cei care ne amenință cu sancțiuni economice în legătură cu Siria: Fiecare rană pe care o produceți economiei noastre va declanșa o rană mai mare asupra economiei voastre", a mai afirmat Erdogan, în aplauzele parlamentarilor, în legăturile cu amenințările SUA privind noi sancțiuni economice.

Turcia a lansat săptămâna trecută o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva milițiilor kurde Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), un grup susținut de țările occidentale, dar calificat drept "terorist" de către Ankara.

Obiectivul afișat al acestei operațiuni este de a crea o "zonă de securitate" de o profunzime de circa 30 de kilometri care să separe frontiera turcă de zonele controlate de YPG.

"Propunerea noastră este următoarea: imediat, din această seară, toți teroriștii să își depună armele și echipamentele, să își distrugă fortificațiile și să se retragă din zona de securitate pe care noi am fixat-o", a declarat Erdogan.

"Atunci când ceea ce noi am descris se va fi îndeplinit, de la Manbij la frontiera irakiană, atunci operațiunea noastră 'Izvorul Păcii', care nu îi vizează decât pe teroriști, se va termina de la sine", a adăugat el.

Declarațiile survin în contextul în care Ankara este supusă presiunii SUA, care cer ca operațiunea să fie oprită.

Vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo urmează să se întâlnească joi cu liderii turci pentru a-i convinge că negocieze un armistițiu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău