Siria | Combatanți rebeli își predau armele grele forțelor regimului

  • 04 Mai 2018 15:38
Siria | Combatanți rebeli își predau armele grele forțelor regimului

Combatanți rebeli din centrul Siriei își predau vineri armele grele forțelor regimului, în baza unui acord intervenit cu acesta, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Potrivit Agerpres, între rebeli și forțele regimului a fost încheiat în această săptămână un acord de încetare a focului referitor la provinciile centrale Hamas și Homs, vizând mai ales localitățile Talbissé, Rastane și Al-Houla.

„Combatanții sunt în curs de a-și preda armele grele și mijlocii forțelor ruse și celor ale regimului, pentru a doua zi consecutiv”, a indicat OSDO.

„Imediat ce se va încheia predarea armelor, rebelii care vor dori să plece vor fi evacuați alături de civili”, a precizat pentru AFP directorul Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

Conform agenției oficiale Sana, rebelii și civilii vor beneficia de un coridor securizat spre localitatea rebelă Jarablos, în provincia nordică Alep, și provincia vecină Idleb, aflată în cea mai mare parte în afara controlului guvernamental.

Acordul mai prevede revenirea instituțiilor guvernamentale la Talbissé, Rastane și Al-Houla, precum și redeschiderea autostrăzii care leagă capitala Damasc de Alep, al doilea oraș al țării, trecând prin Homs.

Sectoarele vizate din Homs făceau parte din cele patru 'zone de dezescaladare' convenite în urmă cu un an de Turcia - care îi susține pe rebeli - și, de cealaltă parte, Rusia și Iran, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad.

Una din aceste zone, Ghouta de Est, situată la periferica estică a Damascului, a fost recucerită în aprilie de forțele regimului, după două luni de ofensivă care a dus la evacuarea forțată de rebeli și civili din regiune.

Jaich al-Izza, una din facțiunile rebele prezente la Homs, a anunțat însă că respinge acordul, încheiat după mai multe zile de ciocniri.

Mai multe mii de persoane au fost deja evacuate din Homs. Retragerile negociate au permis guvernului să preia din controlul asupra mai multor regiuni.

Agenția Sana a mai relatat despre intrarea unor autocare la Yalda, un cartier din sudul Damascului, și la Babila și Beit Saham, la periferia sudică, pentru evacuarea de rebeli și civili spre zone rebele din nordul țării, în baza unui alt acord.

Potrivit OSDO, în jur de 1.650 de persoane au plecat joi la bordul unor autocare și au sosit vineri dimineață în nordul Siriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău