Siria: Autoritățile au înăsprit sancțiunile împotriva utilizării monedelor străine

  • 19 Ianuarie 2020 10:10
Siria: Autoritățile au înăsprit sancțiunile împotriva utilizării monedelor străine

Autoritățile siriene au înăsprit sâmbătă sancțiunile împotriva utilizării de monede străine în tranzacțiile curente și comerciale, o acțiune care vizează protejarea monedei naționale care a suferit o depreciere puternică în ultimele săptămâni, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit unui decret al președintelui sirian Bashar al-Assad, persoanele care ''folosesc monede străine sau metale prețioase'' în tranzacțiile lor riscă o pedeapsă cu ''munca forțată de cel puțin șapte ani'', în afară de amendă.

Sancțiunea anterioară era o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șase luni și trei ani, conform unui decret din 2013.

Lira siriană a înregistrat ce mai slabă cotație din istorie pe piața neagră, peste 1.200 de lire sterline la un dolar, aproape de trei ori mai mult decât cursul oficial publicat pe site-ul Băncii Centrale (434 de lire siriene pentru un dolar).

Înainte de începerea războiului din Siria, în 2011, dolarul se tranzacționa la 48 de lire siriene la cursul oficial.

Din cauza sancțiunilor occidentale impuse Siriei, sectorul comercial și, în special, importatorii au devenit tot mai dependenți de statul vecin Liban și de sistemul său bancar pentru a-și continua activitățile.

Deprecierea și situația economică precară au cauzat, de asemenea, o creștere a prețurilor, inclusiv la produsele alimentare de bază, ceea ce a determinat autoritățile să anunțe în urmă cu câteva zile introducerea, începând cu februarie, a unei sistem de raționalizare pentru anumite produse de primă necesitate (zahăr, orez, lapte).

Siria este devastată din 2011 de un conflict care s-a soldat cu peste 380.000 de morți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău