Siria: Oficiali ONU denunță 'crime de război' la Alep
-
05 Mai 2016 09:30
Atacurile asupra unor spitale și asediul care a provocat foametea la Alep, în nordul Siriei, constituie crime de război, iar autorii lor trebuie să fie aduși în fața justiției, au avertizat miercuri doi înalți responsabili ai ONU.
Cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit pentru a evoca situația din Alep, oraș martir, devastat de confruntările între regim și rebeli, pentru care SUA și Rusia au negociat un armistițiu de două zile.
'Voi fi absolut clar încă o dată: atacurile deliberate și directe asupra spitalelor sunt crime de război', a declarat secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman. 'Utilizarea foametei ca armă într-un conflict este, de asemenea, o crimă de război', a adăugat el.
Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, trebuie să investigheze posibilele crime de război în Siria, a declarat Jeffrey Feltman. O astfel de tentativă a fost blocată în 2014 de către China și Rusia, amintește AFP.
Șeful operațiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien, a condamnat și el 'atacuri de neiertat, profund tulburătoare' asupra unor instituții medicale din Alep.
Cei responsabili de aceste acte 'trebuie să înțeleagă că astfel de acțiuni nu pot și nu vor fi uitate', a afirmat el, cerând ca cei vinovați să fie aduși în fața justiției.
Câteva spitale — atât din zone ocupate de rebeli, cât și din cartiere controlate de forțele guvernamentale — au fost ținta unor atacuri la Alep, provocând un virulent protest internațional.
SUA, Franța și Marea Britanie au acuzat regimul sirian de alimentarea escaladării violențelor, în timp ce Rusia, aliat al Damascului, a subliniat rolul forțelor lui Bashar al-Assad împotriva grupărilor 'teroriste' în Alep.
'Regimul a efectuat peste 300 de bombardamente, 110 tiruri de artilerie și a lansat 18 rachete și 68 de bombe asupra orașului doar în ultimele două săptămâni', a denunțat ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power. Ea a respins explicațiile Rusiei și Siriei, care susțin că atacurile au fost îndreptate împotriva extremiștilor, enumerând printre ținte o ambulanță, o piață, o brutărie, o școală și o moschee.
Mounzer Mounzer, ambasadorul adjunct al Siriei pe lângă ONU, a spus — la rândul său — că 'ceea ce a făcut guvernul sirian în orașul Alep a fost să-și îndeplinească, pur și simplu, obligațiile de a-și proteja cetățenii de terorism'.