Sinteza săptămânii 17 - 23 noiembrie 2014

  • 24 Noiembrie 2014 14:48
Sinteza săptămânii 17 - 23 noiembrie 2014

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Președinții Poloniei și Ucrainei Bronislaw Komorowski și Petro Poroșenko, aflați joi în vizită la Chișinău, au declarat că Republica Modova și Ucraina trebuie să-și continue drumul european, în pofida provocărilor interne și externe. Vizita celor doi președinți la Chișinău a avut loc în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova programate pentru 30 noiembrie.

Președintele Nicolae Timofti, va susține partidele proeuropene la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Șeful statului a declarat luni la o conferință de presă că va sprijini formațiunile prooccidentale pentru ca acestea să integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Partidele pro-europene au un ușor avans față de cele care promovează ideea integrării în structurile eurasiatice controlate de Rusia în intențiile de vot, potrivit Barometrului de Opinie Publică difuzat marți la Chișinău. Analiștii moldoveni nu exclud faptul ca fi necesară formarea unui Guvern de largă coaliție care să includă și comuniștii dacă formațiunile pro-occidentale nu vor obține suficiente voturi pentru a se menține la putere.

Majoritatea instituțiilor de presă continuă să reflecte mai mult sau mai puțin părtinitor campania electorală, politica editorială fiind influențată de preferințele editorilor și ale patronilor. Acestea sunt concluziile celui de-al patrulea raport de monitorizare a mass media în actuala campanie electorală, prezentat joi, de Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Cetățenii străini reținuți în Chișinău de forțele de securitate săptămâna trecută sub suspiciunea pregătirii unor acțiuni de destabilizare a situației înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, au fost expulzați din Republica Moldova. Procuratura Generală a indicat marți într-un comunicat că moldovenii vizați în acest dosar sunt cercetați în stare de libertate.

Președintele Nicolae Timofti, liderii partidelor pro-europene, PLDM, PD și PL, precum și liderul PCRM au transmis mesaje de felicitare președintelui ales al României Klaus Iohannis. Oficialii și politicienii de la Chișinău își exprimă speranța că viitorul președinte al României va contribui la dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu Republica Moldova.

Austria va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său european, în special în ceea ce privește combaterea corupției, a declarat președintele Republicii Austria, Heinz Fischer în cadrul unei întrevederi cu șeful statului Nicolae Timofti. Aflat luni în vizită la Chișinău, președintele austriac a salutat semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, subliniind că țara noastră trebuie să devină un factor de stabilitate în Sud-Estul Europei.

Uniunea Europeană a anunțat luni că oferă Republicii Moldova asistență tehnică în valoare de peste 10 milioane de euro pentru continuarea reformei justiției. Banii vor fi alocați prin intermediul a patru proiecte de susținere a instanțelor judecătorești, de urmărire penală și de investigație, a sistemelor de executare, penitenciare și de probațiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău