Sinteza principalelor evenimente care au avut loc în prima parte a ședinței Parlamentului

  • 19 Noiembrie 2020 13:57
Sinteza principalelor evenimente care au avut loc în prima parte a ședinței Parlamentului

Partidul Democrat a anunțat astăzi oficial, în plenul Parlamentului că se retrage de la guvernare, iar deputații Partidului Șor și cei care au părăsit grupul Pro Moldova, au anunțat despre crearea unei platforme parlamentare comune. În prima parte a ședinței de astăzi a Legislativului, deputații celor două grupuri au votat unele propuneri ale opoziției, iar un proiect de lege depus de Guvern a fost susținut unanim. 

Deputații s-au întrunit astăzi în prima ședință a Parlamentului după o pauză de peste două luni. În debutul acesteia, președintele Partidului Democrat Pavel Filip a anunțat oficial că formațiunea sa se retrage de la guvernare, lucru care era deja cunoscut, iar între timp au fost demiși și miniștrii PDM din Guvern. Pavel Filip a declarat că formațiunea sa va vota proiectele bune pentru cetățeni și a făcut un apel la conlucrare între partidele parlamentare.

În replică, președinta Parlamentului și liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a amintit că au mai existat astfel de apeluri.

Tot astăzi, deputatul Sergiu Sârbu a anunțat decizia sa și a altor cinci colegi de a părăsi grupul Pro-Moldova și a forma alături de deputații Partidului Șor Platforma parlamentară „Pentru Moldova”. El de asemenea a declarat că noua platformă va susține proiectele bune pentru cetățeni și pentru Republica Moldova.

În lipsa unei majorități parlamentare, deputații PDM și cei din noua platformă au susținut unele proiecte ale opoziției precum includerea în agendă a unui proiect care prevede crearea unei comisii de anchetă pentru investigarea așa-numitului Laundromat, operațiune prin intermediul căreia se presupune că au fost spălate peste 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă. Pe de altă parte, nu au susținut alte inițiative precum convocarea premierului Ion Chicu pentru a prezenta raportul de activitate, sau cea a ministrului Economiei care urma să vină cu informații referitor la ”Arena Chișinău”.

După ce PDM s-a retras de la guvernare, experții consideră drept cea mai plauzibilă o coaliție dintre PSRM și noua platformă „Pentru Moldova”, supoziție negată de secretarul platformei, deputatul Sergiu Sârbu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău