Sinteza: Mai multe ilegalități constatate de ANI, inclusiv avere nejustificată

  • 03 Ianuarie 2022 14:10
Sinteza: Mai multe ilegalități constatate de ANI, inclusiv avere nejustificată

În săptămâna 27-31 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate anunță că a fost demarată o procedură de control al averii în care este vizat un procuror al Procuraturii Hâncești. Alte trei controale au fost pornite pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un consilier în Consiliul raional Căușeni, un director de Grădiniță din raionul Cantemir și un director interimar de Spital raional din nordul țării. Totodată, inspectorii de integritate investighează și un caz de incompatibilitate de funcție pe numele unui primar din raionul Telenești.

Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de integritate au încheiat 7 proceduri de control în care au stabilit încălcări pe regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, au fost constatate șapte conflicte de interese pe numele unui director de Gimnaziu din raionul Strășeni, unui primar din raionul Sângerei, unui ex-primar din raionul Cimișlia, unui director de Grădiniță din raionul Căușeni, unui director de Gimnaziu din raionul Rezina, unui primar din raionul Drochia și a Președintelui Curții Constituționale.

Cu diferență substanțială a fost stabilit un funcționar public din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, iar cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale au fost stabiliți trei subiecți – un ex-director al unei instituții subordonate MAI, un director al unui CS din partea central-vestică a țării și un consilier în Consiliul Copceac UTA Găgăuzia. La un primar din raionul Râșcani a fost constatată încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Trei cauze contravenționale au fost pornite. Două pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale de către un consilier în Consiliul mun. Hâncești și un director interimar al unui spital raional din nordul țării. O altă cauză contravențională a fost pornită pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către directorul unei Grădinițe din raionul Căușeni.

Încă patru subiecți ai declarării s-au conformat legislației ANI și au declarat câte un conflict de interese. Inspectorii de integritate au analizat situațiile de conflict și au remis soluții.

Direcția Juridică a ANI a reprezentat instituția în 3 ședințe de judecată privind contestarea actelor emise de inspectorii de integritate. Reprezentanții ANI au participat la 3 acțiuni de urmărire penală, pe dosare penale de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere și interese personale.

S-au acordat consultații, oferindu-se răspunsuri la 115 apeluri, dintre care 20 la Linia instituțională. La solicitare, au fost eliberate 4 Certificate de Integritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău