Sinteza evenimentelor din Republica Moldova care au marcat anul politic 2011
-
29 August 2013 11:41
Formarea unui nou guvern, alegerile locale generale și incertitudinea legată de imposibilitatea alegerii președintelui au marcat anul politic 2011. Cătălin Gomboș prezintă o trecere în revistă a principalelor evenimente din Republica Moldova.
Formarea unui nou guvern, alegerile locale generale și incertitudinea legată de imposibilitatea alegerii președintelui au marcat anul politic 2011. Cătălin Gomboș prezintă o trecere în revistă a principalelor evenimente din Republica Moldova.
Alianța pentru Integrare Europeană II a fost formată la 30 decembrie 2010, zi în care Marian Lupu a fost ales în funcția de președinte al parlamentului și a preluat interimatul funcției de președinte. La 14 ianuarie a fost învestit în funcție noul guvern, condus de Vlad Filat, a cărui componența este similară primului executiv condus de actualul premier.
Alegerile locale generale din 3 iunie au marcat consolidarea partidelor din Alianță la nivel local, în dauna comuniștilor. Cu toate acestea, PCRM a obținut mai mulți președinți de raioane decât se aștepta, în urma negocierilor separate cu reprezentanții altor partide, ceea ce a dus la schimburi de replici și acuzații de trădare în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Marea luptă s-a dat pentru municipiul Chișinău, unde comuniștii au obținut în premieră majoritatea în Consiliul municipal, iar Dorin Chirtoacă l-a învins cu greu, în turul doi, pe candidatul comuniștilor, Igor Dodon.
Un alt eveniment care a bulversat opinia publică a fost atacurile denumite reider asupra mai multor bănci, fapt ce a provocat cel mai mare scandal de până acum în Alianța pentru Integrare Europeană.
Negocierile cu Uniunea Europeană au înregistrat un oarecare succes. La începutul anului Republica Moldova a primit planul de acțiuni necesare pentru liberalizarea regimului de vize, iar ulterior a fost parafat acordul privind spațiul aerian comun și s-a decis lansarea negocierilor pentru crearea Zonei de liber schimb.
La 1 decembrie s-a decis reluarea oficială a negocierilor în formatul 5+2 în problema transnistreană, după o pauză de aproape șase ani. La 11 și la 25 decembrie au avut loc alegerile nerecunoscute din regiunea transnistreană, care au pus capăt ”dominației” de peste 20 de ani a lui Igor Smirnov. Noul lider, Evgheni Șevciuk, un opozant al lui Smirnov a anunțat că va liberaliza trecerea la frontiera nerecunoscută, ceea ce a determinat Chișinăul să se declare mai optimist cu privire la negocierile cu Tiraspolul și identificarea unei soluții de reglementare a conflictului.
Scindările politice au umplut primele pagini ale ziarelor și în acest an. Primul vizat a fost Partidul Liberal Democrat, care a fost părăsit de cei doi prim-vicepreședinți ai săi. Primul a plecat Alexandru Tănase, care a renunțat și la mandatul de ministru al justiției în favoarea celui de judecător, apoi președinte al Curții Constituționale. Mihai Godea a părăsit cu scandal PLDM în plină campanie electorală pentru alegerile locale. El și-a fondat propriul proiect politic. Partidul Comuniștilor a fost părăsit de trei deputați, dintre care Igor Dodon și fostul premier Zinaida Greceanîi, candidatul formațiunii la funcția de președinte. Ulterior, Igor Dodon a devenit președinte al Partidului Socialiștilor.
Cel mai mare eșec, probabil, a fost nealegerea șefului statului. Și în acest an au existat două tentative, care au eșuat însă, astfel că legislativul urmează să organizeze alegeri repetate la mijlocul lunii ianuarie. Ca o premieră, candidatul Alianței pentru Integrare Europeană, Marian Lupu, nu va mai candida. În caz de eșec și acest parlament va fi dizolvat, iar anul 2012 va fi din nou un an electoral, după trei scrutine parlamentare din 2009 până în prezent.
Audio: Relatează Cătălin Gomboș