Sinteza ANI: 12 controale inițiate, 29 controale refuzate și 36 sedințe de judecată

  • 06 Decembrie 2021 14:19
Sinteza ANI: 12 controale inițiate, 29 controale refuzate și 36 sedințe de judecată

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat 12 proceduri de control și în alte 29 de cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor, motivele acestora fiind invocate în procesele verbale publicate pe pagina web a ANI. Juriștii ANI au reprezentat interesele instituției în 36 de ședințe de judecată, inclusiv într-un dosar de confiscare a averii, în săptămâna 29 noiembrie – 03 decembrie 2021.

În procedurile de control inițiate, în controlul averii, sunt vizați un primar din raionul Hîncești și un consilier din Consiliul Lăpușna, raionul Hîncești. În verificarea conflictelor de interese figurează un director a unui laborator din subordinea ANSA, un administrator al unei întreprinderi municipale din Orhei, un șef interimar de direcție din cadrul Consiliului raional Basarabeasca, un director de Școală de Arte Plastice din sudul țării, un primar din raionul Taraclia și un director de grădiniță din raionul Cahul.

În investigații mai sunt vizați un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Centru, un funcționar din cadrul Direcției generale, educație, tineret și sport Botanica a municipiului Chișinău și un consilier din Ciorescu, mun. Chișinău, care sunt anchetați pe incompatibilități de funcție. Iar un fost angajat al AGEPI este supus verificărilor pentru posibila încălcare a regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Două constatări au fost stabilite săptămâna precedentă de inspectorii de integritate. Astfel, un fost deputat a fost constatat cu diferență substanțială în mărime pe 1,9 milioane de lei, iar un consilier din Consiliul Coșcodeni din raionul Sângerei a săvârșit un conflict de interese.

Inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control pe numele a patru primari, șapte consilieri, opt funcționari publici sau cu statut special, trei șefi de grădinițe și alți funcționari de stat. Procesele verbale cu privire la refuzul inițierii controalelor sunt publice pe pagina web a ANI.

Doi consilieri locali din raioanele Hîncești și Leova s-au ales cu câte o amendă pentru nedepunerea declarației de avere și depunerea tardivă a acesteia. Totodată, inspectorii de integritate au transmis 13 soluții pentru rezolvarea conflictelor de interese, care au fost raportate de subiecții declarării. ANI a eliberat 36 de Certificate de Integritate pentru angajarea în funcția publică.

Pe aspectul prevenirii au fost oferite 112 de consultații telefonice, dintre care 20 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Sat
25
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău