Singurul limbaj pe care îl înțelege Putin

  • 12 Iunie 2015 09:21
Singurul limbaj pe care îl înțelege Putin

THE WASHINGTON POST - Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a spus, miercuri, că președintele rus Vladimir Putin vizează să extindă controlul Moscovei asupra întregii Ucraine și că țara sa are nevoie de ajutor militar suplimentar din partea SUA pentru a impune retragerea celor 10.000 de militari ruși aflați deja pe teren. "Acesta este singurul limbaj pe care îl înțelege…

THE WASHINGTON POST - Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a spus, miercuri, că președintele rus Vladimir Putin vizează să extindă controlul Moscovei asupra întregii Ucraine și că țara sa are nevoie de ajutor militar suplimentar din partea SUA pentru a impune retragerea celor 10.000 de militari ruși aflați deja pe teren. "Acesta este singurul limbaj pe care îl înțelege Putin", a spus Iațeniuk. "Trebuie să rămânem puternici, nu să ne retragem".  

Iațeniuk a făcut aceste afirmații în timpul unei vizite la sediul redacției Washington Post, una din numeroasele escale pe care le face la Washington împreună cu ministrul finanțelor Natalia Jaresko, în încercarea de a obține sprijin pentru țara lor aflată în dificultate.

Ei s-au întâlnit cu FMI și cu membri marcanți ai Congresului, care l-au îndemnat pe președintele Obama să înarmeze trupele ucrainene care luptă împotriva rebelilor proruși din estul țării. SUA au antrenat soldații ucraineni, dar Casa Albă s-a abținut să furnizeze asistență letală, de teama să nu provoace Rusia și să escaladeze și mai mult conflictul.

Iațeniuk a spus că speră că deplasarea sa va readuce Ucraina în prim-planul atenției americane, într-un moment în care SUA se confruntă cu preocupări interne urgente și crize internaționale în alte zone. "Ideea este ca Ucraina să se afle pe ecranul radarului american, în condițiile în care atenția SUA s-a îndreptat spre ISIS și Yemen și polițiștii din Texas", a spus el. ISIS este unul din acronimele Statului Islamic (IS).

Iațeniuk a vorbit cu dispreț despre Putin, acuzându-l pe liderul rus că încearcă să distragă atenția de la problemele interne provocate de scăderea prețului petrolului și de sancțiuni și să mobilizeze sprijin făcând pe placul rușilor nostalgici după imperiul pierdut. "Putin se joacă cu sentimentele naționaliste ale extremei drepte, care încă mai există în Rusia", a spus el. "Ei cred că nu au nici o șansă să fie un imperiu fără Ucraina".

"El vrea să preia controlul asupra întregii Ucraine, fără îndoială. Obiectivul lui suprem este să lupte cu Occidentul și să iasă învingător în acest război împotriva Occidentului", a spus Iațeniuk. "Iar Ucraina a devenit un câmp de luptă al acestui război".

Problemele cu care se confruntă Ucraina sunt în aceeași măsură economice și militare. Țara este paralizată începând din momentul în care Rusia a anexat Crimeea, în martie 2014. De atunci, Kievul își acuză vecinul că ațâță un război civil în zonele industrializate din estul țării, trimițând echipamente și trupe rebelilor separatiști, lucru pe care Moscova îl dezminte vehement, în pofida dovezilor de care agențiile de informații americane și ucrainene spun că dispun.

Astăzi, în Ucraina inflația este endemică și guvernul a fost silit să înghețe programele sociale pentru a pune capăt unor subvenții. "Trebuie să readucem țara în activitate", a spus Iațeniuk. "Nu putem face acest lucru fără investițiile americane".

El a recunoscut implicit fragilitatea guvernului, spunând că dacă Rusia își trimite tancurile peste graniță, băncile vor fi luate cu asalt.

Jaresko a vorbit despre impresia de abandon resimțită de unii ucraineni, spunând că modalitatea cea mai bună de susținere pentru lupta lor împotriva Rusiei este acordarea unui flux continuu de ajutoare din Occident. "Este extrem de important ca ucrainenii să aibă încredere că nu sunt singuri în această luptă", a spus ea. "Este necesar să arătăm în permanență că lumea recunoaște sacrificiile făcute de ucraineni și că lumea le va fi alături, în fiecare zi".

Deși Ucraina nu este membru NATO, Iațeniuk a spus că el le spune tuturor că Ucraina este locul unde NATO trebuie să ia poziție împotriva agresiunii rusești. "Dacă noi dăm greș, va fi eșecul întregii lumi libere", a spus el. "Nimeni nu va fi încredințat că cei care luptă pentru libertățile și drepturile lor pot fi sprijiniți și că pot învinge în acest război împotriva dictaturii și a regimului cleptocrat rus. Aici este vorba de o valoare esențială a lumii libere".

Articol de Carol Morello

Traducerea: Adriana Buzoianu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău