Singura țară care nu duce lipsă de echipament medical împotriva COVID-19. "Este în ADN-ul acestui popor să fie pregătit"

  • 07 Aprilie 2020 10:16
Singura țară care nu duce lipsă de echipament medical împotriva COVID-19.

Finlanda, spre deosebire de celelalte țări afectate de pandemia de COVID-19, nu duce lipsă de echipament medical și de protecție. Acest lucru se datorează stocului realizat în perioada Războiului Rece, scrie The New York Times, preluat de Digi24.

După al Doilea Război Mondial, națiunile nordice au început să își facă stocuri de resurse și echipamente medicale. Zeci de anii Norvegia, Suedia, Danemarca și Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniție, echipamente medicale și militare, combustibil și alimente.

Dintre aceste țări, doar Finlanda a continuat, însă, să se îngrijească și să alimenteze stocurile după ce Războiul Rece s-a încheiat, scrie Mediafax. De aceea, în prezent, Finlanda are la dispoziție un stoc demn de invidiat de echipament medical și de supraviețuire.

În momentul în care noul coronavirus a ajuns în țară, guvernul finlandez a accesat stocurile de urgență pentru prima dată după l Doilea Război Mondial.

„Finlanda a fost întotdeauna gata pentru o catastrofă majoră sau un nou război mondial”, a spus Magnus Hakenstad, un cercetător de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, citat de NYT.

Deși an de an Finlanda s-a clasat în top pe lista celor mai fericite națiuni, localizarea pe hartă și conflictele istorice au învățat țara de 5,5 milioane de locutori că trebuie să fie pregătită pentru ce este mai grav, a explicat Tomi Lounema, directorul executiv al Agenției Naționale pentru Furnizarea Materialelor de Urgență din Finlanda.

„Este în ADN-ul poporului finlandez să fie pregătit”, a spus Lounema, referindu-se la apropierea țării sale de Rusia.

În ceea ce privește stocul de provizii, există puține informații disponibile publicului și u se știe câte măști sau echipamente are țara în stoc.

Dar autoritățile au confirmat că stocurile sunt păstrate într-o rețea de locații răspândite în toată țara, ceea ce face mult mai simplă distribuirea lor către unitățile medicale.

În Finlanda au fost înregistrate până luni seara 2176 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 27 și-au pierdut viața.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău