Singura bătălie a lui Ștefan cel Mare purtată pe teritoriul actualei Republici Moldova

  • 23 Iunie 2016 18:41
Singura bătălie a lui Ștefan cel Mare purtată pe teritoriul actualei Republici Moldova

Situat la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, în nordul Republicii Moldova, satul Lipnic din raionul Soroca este o localitate cu foarte multă istorie.

Aici a avut loc, acum aproape 500  de ani, singura bătălie a oastei lui Ștefan cel Mare purtată pe teritoriul actualei Republici Moldova, împotriva tătarilor. În timpul regimului sovietic biserica, care astăzi aparține de Mitropolia Basarabiei, a fost una dintre puținele din regiunea de nord a țării, care nu a fost închisă de autorități, așa cum s-a întâmplat cu aproape toate celelalte lăcașuri sfinte.

Potrivit istoricilor, invazia tătarilor și victoria oastei domnitorului Ștefan cel Mare,  ar fi avut loc la început de toamnă, probabil între anii 1467 și 1470.

În urmă cu câțiva ani pe această vale din preajma satului Lipnic a fost instalat un indicator cu săgeți din lemn pe care au fost inscripționate unele dintre cele mai importante bătălii ale lui Ștefan cel Mare. Ghidul nostru, Mihai Bularga, fost director și profesor de geografie la școala din sat, un pasionat de istorie, ne-a făcut un rezumat al celor câteva bătălii despre care vorbesc indicatoarele.

Localnicii sunt foarte mândri de istoria satului lor. Maria Cibotari, vânzătoare la magazinul din preajma Casei de Cultură, cunoscută ca fiind o foarte activă voluntară în sat, spune că ar fi bine ca localitatea să se înfrățească cu Putna.

Un subiect aparte îl constituie biserica din sat, care ține astăzi de Mitropolia Basarabiei, și care a rămas deschisă în perioada sovietică, grație părintelui Nicolae Brăguță care a slujit-o timp de aproape  50 de ani, ne mărturisește în continuare Maria Cibotari.

Potrivit primarului, Ion Cușnir, satul Lipnic are aproximativ 3.500 de locuitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău