Sindicatele se revoltă din cauza majorării tarifului la energie electrică

  • 11 Noiembrie 2015 16:28
Sindicatele se revoltă din cauza majorării tarifului la energie electrică

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă revolta față de majorarea tarifelor la energia electrică și o eventuală majorare a tarifelor la gazele naturale.

Organizația susține că populația nu va putea suporta cheltuielile pentru serviciile comunale, transmite IPN.

„Este de neconceput faptul că ponderea cheltuielilor pentru serviciile de întreținere a locuinței ating 60-70 la sută din salariul mediu pe economie. Nu mai vorbim despre faptul că acestea depășesc de 2-3 ori pensia medie. Și mai dramatic este faptul că majorarea prețului la electricitate va atrage după sine creșteri în lanț ale prețurilor pentru produse alimentare, alte mărfuri și servicii”, se spune în declarația CNSM.

Potrivit declarației, situația la capitolul creșterea prețurilor deja este alarmantă. De la începutul anului până în luna octombrie, indicele prețurilor de consum a crescut cu 11,5% în timp ce indicele câștigului salarial real pentru luna august 2015, față de luna august 2014, a fost de 97,3%, adică cu 6,7% mai mic. Acest fapt denotă că puterea de cumpărare a salariilor deja este în degradare.

Sindicaliștii cer compensarea cheltuielilor suplimentare suportate de către populație în legătură cu scumpirea energiei electrice și, eventual, a gazelor naturale. Totodată, CNSM cere convocarea de urgență a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru a determina măsurile concrete de protecție a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor, precum și compensarea pierderilor survenite ca urmare a majorării tarifelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău