Sindicatele se pronunță împotriva majorării vârstei de pensionare
-
09 Decembrie 2016 12:10
Confederația Națională a Sindicatelor se pronunță împotriva majorării vârstei de pensionare, prevăzută de un proiect de reformare a sistemul actual al asigurărilor sociale, avizat de Guvern și aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.
Sindicaliștii consideră echilibrată formulă de calcul al pensiei prevăzută de proiect, dar ei nu sunt de acord cu faptul că femeile ar urma să se pensioneze cu 5 ani mai târziu decât în prezent, iar bărbații – cu 3 ani.
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, a subliniat că fondul asigurărilor sociale de stat se confruntă anual cu un deficit de peste un miliard de lei, care este acoperit din bugetul de stat. Dar, în opinia lui, soluția nu este majorarea vârstei de pensionare, dar identificarea resurselor financiare din economia subterană.
”Oare trebuie de majorat vârsta de ieșire la pensie sau, totuși, să găsim resurse în economia informală? Noi am abordat problema aceasta și în cadrul consiliului Confederației, ne-am adresat și la majoritatea parlamentară, și la prim-ministru, și la coordonatorul coaliției majoritare, domnul Plahotniuc, dați să punem sfârșit economiei informale. Să scoatem măcar 5-7 procente din cele 14 miliarde care sunt acolo”, a declarat Oleg Budza.
Sindicaliștii au accentuat că sunt necesare eforturi pentru a combate fenomenul salariilor în plic, dar și pentru crearea mai multor locuri de muncă.
Deși au mai declarat că susțin ideea unificării pensiilor, prin eliminarea privilegiilor pentru unele categorii de salariați, reprezentanții sindicatelor au cerut o pauză de cel puțin 5 ani pentru aplicarea noilor norme funcționarilor publici. În prezent, pensia acestora este calculată la aproximativ 75 la sută din salariul lunar, pe când cea a altor categorii de contribuabili este de aproximativ 25 la sută. Odată cu aplicarea noii formule de calcul al pensiei, toți pensionarii vor beneficia de pensie care se va ridica la aproximativ 40-50 la sută din salariu lunar, în funcție de contribuții.
Vârsta de pensionare va crește pentru bărbați până la 65 de ani, iar pentru femei – până 62 de ani. Majorarea se va produce însă treptat cu câte 6 luni anual, începând cu 1 ianuarie 2017. Documentul mai prevede majorarea stagiului necesar de cotizare – pentru femei de la 30 la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani.
Totodată, având un stagiu de cotizare necesar, cetățenii vor avea posibilitatea de a se pensiona înainte de termen. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată.