Sindicatele, îngrijorate de faptul că nu a fost aprobat noul salariu minim în sectorul real

  • 18 Februarie 2022 08:00
Sindicatele, îngrijorate de faptul că nu a fost aprobat noul salariu minim în sectorul real

Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) este îngrijorată în legătură de faptul că Guvernul tergiversează să aprobe hotărârea, care prevede aplicarea noului cuantum minim garantat al salariul în sectorul real, în valoare de 3500 de lei, începând cu 1 februarie curent. Într-o declarație a CNSM, sindicaliștii constată că subiectul respectiv nu a fost inclus nici pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri din 16 februarie curent, deși proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și supus procesului de avizare încă la începutul anului 2022, transmite IPN.

„Considerăm inadmisibilă încălcarea principiilor parteneriatului social în condițiile unei situații social-economice dificile a populației din țară. Or, pentru 12 luni ale anului 2021, inflația a constituit tocmai 13,94%, iar conform prognozelor Băncii Naționale a Moldovei pentru anul curent acest indicator va crește în continuare, până la 18,8 la sută, ceea ce va afecta dezastruos nivelul de trai al populației”, se menționează în declarația CNSM.

Potrivit sindicaliștilor, majorarea cuantumului minim garantat va constitui o măsură importantă de motivare a personalului din sectorul real, mai cu seamă a celor 17,4% dintre angajații din sectorul real, care, conform datelor Biroului Național de Statistică pentru septembrie 2021, beneficiau de un salariu mediu lunar mai mic de 4000 de lei.

CNSM amintește că majorarea este un angajament comun al partenerilor sociali (Guvern, sindicate, patronate), agreat prin semnarea Memorandului între CNSM și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, precum și urmare a celor convenite în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 22 decembrie 2021.

În aceste condiții, Confederația Națională a Sindicatelor solicită insistent Guvernului să aprobe hotărârea privind aplicarea noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real, în mărime de 3500 de lei.

În prezent cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real constituie 2935 de lei per lună sau 17,37 lei per oră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău