Sindicatele din educație revendică majorarea burselor de studii cu 20%

  • 16 Ianuarie 2017 09:32
Sindicatele din educație revendică majorarea burselor de studii cu 20%

Majorarea burselor de studii cu 20%, începând cu 1 ianuarie 2017. Este unda dintre revendicările Federației Sindicale a Educației și Științei, care a anunțat proteste din 17 ianuarie. Majorarea solicitată se referă atât la studenți, cât și la elevii din învățământul profesional tehnic.

Președintele Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Științei, Dumitru Ivanov, a declarat pentru IPN că bursele pe care le ridică studenții și elevii sunt foarte mici. „Cum poți să trăiești din bursa pe care o primesc studenții acum? Sau numai posmagi să cumperi? Majorarea burselor este necesară pentru ca elevii și studenții să se poată alimenta. Bursa actuală nu acoperă cheltuielile, pentru că vedeți cum galopează prețurile?” a menționat Dumitru Ivanov.

Potrivit liderului sindical, statul trebuie să depună eforturi ca bursa să fie mărită. Elevii și studenții trebuie să primească bursa pe care o merită. „Noi puteam să cerem mai mult, dar ne gândim  de unde vor fi majorate aceste burse. Și acele 20% ne gândim că le vor adăuga mai mult universitățile din fondurile proprii, decât statul”, a remarcat președintele Consiliului Federației Sindicale a Educației și Științei.

Totodată, vicepreședinta Federației, Nadejda Lavric, a menționat pentru IPN că reprezentanții Guvernului au promis sindicatelor că vor căuta o soluție pentru majorarea burselor. „În timpul cel mai apropiat ne vor spune cu exactitate cu cât e posibil să crească bursele. Deocamdată, nu avem un răspuns”, a spus Nadejda Lavric.

Sindicatele din educație au anunțat patru zile de proteste, începând cu 17 ianuarie, pentru a cere majorarea salariului lucrătorilor din sistem cu 50%, majorarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști din educație cu 20 de mii de lei, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău